Kvinnojourer sågar Karlssons utspel om våldtäktsoffer

Publicerad 2017-11-24 11:21

Mattias Karlsson/Sverigedemokraterna.

SD-toppen Mattias Karlssons kommentarer om att flickan och mannen i 20-årsåldern, som hon polisanmält för att ha våldtagit henne, ska ha haft en relation avfärdas av Unizons generalsekreterare Olga Persson som helt irrelevanta och misstänkliggörande .
Foto:

En 16-årig flicka har polisanmält en tjänsteman i 20-årsåldern på Sverigedemokraternas riksdagskansli för våldtäkt. Nu får SD:s gruppledare Mattias Karlsson hård kritik för sina kommentarer om den misstänkta våldtäkten.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson hävdar att 16-åringen och mannen i 20-årsåldern, som hon polisanmält för våldtäkt, ska ha haft en relation och att partiavhoppare ska ha ”tvingat” henne att anmäla. Påståendena misstänkliggör och är helt irrelevanta. Det menar kvinnojourförbundet Unizons generalsekreterare Olga Persson.
 

Fakta Unizon

  • Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra former av stödverksamhet som arbetar för ett jämnställt samhälle fritt från våld. Arbetet består främst av att stötta och skydda våldsutsatta kvinnor och deras barn, att arbeta förebyggande och stödjande med barn och unga, samt att skapa opinion och sprida kunskap.
    Källa: Unizon.

– Det låter inte som man tar det här på allvar. Det är fullkomligt irrelevant om hon fått stöd och hjälp att polisanmäla. Det är ju fortfarande så att det är otroligt få kvinnor generellt som polisanmäler våldtäkter och sexuella övergrepp, och det är inte konstigt om man behöver stöd och hjälp för att göra en anmälan. Dessutom har han absolut ingenting att göra med kvinnans tidigare sexliv eller tidigare förhållanden. Det har ingenting med saken att göra, säger Olga Persson till Expo.

Våldtäkten ska ha ägt rum den 9 augusti hemma hos mannen. Något som Aftonbladet var först att rapportera om. Vid tillfället var flickan som anmält 15 år. Hon uppger att mannen först bjudit henne på sprit i sitt hem, senare ska de begett sig till en bar i centrala Stockholm och umgåtts med flera medlemmar från Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet. På baren ska flickan bjudits på mer alkohol utan att någon reagerade på att hon var minderårig.

Eftersom flickan blivit väldigt berusad ska en person uppmanat den nu anklagade tjänstemannen att köra hem henne, men istället ska flickan sovit över hos honom. I lägenheten ska hon ha våldtagits av mannen.

Misstanken om våldtäkten uppges ha kommit till Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson och presschefen Henrik Vinges kännedom redan för två veckor sedan. Flickan skickade ett sms till Mattias Karlsson förra fredagen, om att han kunde kontakta henne om han ville ha mer information. Först på onsdagen fick hon svar. Karlsson uppmanade henne då att anmäla eller att prata med SD:s trygghetssamordnare, rapporterar Aftonbladet.

16-åringen säger till Aftonbladet att hon är besviken över hur partiet agerat.

– Mattias Karlsson vet mycket väl om tjänstemannen och denne sysslat med, ändå känns det som om han lägger locket på, säger hon.

Mattias Karlsson säger till Aftonbladet att partiet agerade så fort de fick höra om våldtäktsanklagelserna, de ska ha haft kontakt med sin trygghetsamordnare och polisen.

– Han nekade blankt. Dessutom komplicerades saken ytterligare av att det handlar om två unga människor som haft en romantisk förbindelse och målsäganden uppgav att hon överhuvudtaget inte ville göra anmälan, säger Karlsson.

Mattias Karlsson hävdar även att 16-åringen ”tvingats” göra en polisanmälan.

– Jag blev själv kontaktad av henne. Hon berättade att hon inte ville göra anmälan själv, utan blev tvingad av två avhoppade medlemmar, säger Mattias Karlsson till tidningen.

Flickan som bemött påståendena till Aftonbladet säger att hon står bakom sin anmälan till 100 procent.

– Jag skrev till Mattias i panik innan min mamma visste. Men nu vet hon och stöttar mig.

Generalsekreteraren på Unizon, Olga Persson, är kritisk till Mattias Karlssons kommentarer. Hon menar att Karlsson inte agerar professionellt och att hans uttalande skadar såväl den 16-åriga flickan som andra kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp av män.

– Jag tror att det här påverkar henne. Redan innan sådana här uttalanden är det oerhört psykiskt påfrestande att polisanmäla en våldtäkt. Det är ju ett integritetsbrott som är enormt och som gör att man mår väldigt dåligt.

– I den situationen är man oerhört känslig för omgivningens ifrågasättanden och skuldbeläggande. Att män uttalar sig så här när kvinnor berättar om sexualbrott drabbar alla kvinnor eftersom det redan finns en uppfattning om att man inte kommer att bli trodd eller bli misstänkliggjord. Vi ser det som om och om igen i offentliga berättelser. Vad Karlsson gör mot den här enskilda tjejen påverkar alla kvinnor.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.