Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland

Publicerad 2017-11-30 13:48

NMR drabbar samman med polisen i Göteborg 30 september. Foto: Expo.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland. Det slog Birkalands tingsrätt fast på torsdagseftermiddagen, rapporterar Yle.

Den finska polisstyrelsen beslutade sig för att driva frågan om ett förbud för ungefär ett år sedan efter en uppmärksammad dödsmisshandel i anslutning till att Nordiska motståndsrörelsen var ute och spred sin propaganda i Helsingfors.

Polisstyrelsens linje har varit att Nordiska motståndsrörelsen uppmanar till våld och belönar våld, och att de därmed bryter mot lagen och god sed, rapporterar Yle.

Vidare skriver Yle att det finska beslutet att förbjuda en organisation är mycket ovanligt i landet.

Nordiska motståndsrörelsen å sin sida förbereder sig för att demonstrera i Helsingfors den 6 december i vad de kallar en ”frihetsmarsch” trots domstolsbeslutet.

”Domstolens beslut kommer inte att påverka marschen, eftersom det inte är Nordiska motståndsrörelsen som arrangerar det, utan finländska nationalsocialister rent allmänt.” skriver Nordiska motståndsrörelsen på sin hemsida redan innan tingsrätten meddelade sitt beslut.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.