Döms för hakkorströja och cannabisinnehav | Expo.se

Döms för hakkorströja och cannabisinnehav

Publicerad 2017-12-20 09:42

På sin profilbild ses mannen bärande en tröja med Nazitysklands statsvapen. Foro: Polisens förundersökning

En 36-årig man lade upp en bild på sociala medier där han ses bära en tröja med hakkors-tryck. Eskilstuna tingsrätt gör bedömningen att han därmed gjort sig skyldig för hets mot folkgrupp. Mannen är sedan tidigare känd i högerextrema sammanhang.

Det var på den sociala medieplattformen VK som den 36-årige mannen lade upp en profilbild på sig själv där han ses bära en tröja med tryck på Nazitysklands statsvapen, en örn med ett hakkors i klorna. Bilden lades upp i september 2016, men enligt Eskilstuna tingsrätt låg den åtminstone kvar så sent som i oktober 2017.

Mannen medger att han lagt ut bilden, men förnekar brott och anser sig vara utsatt för ”åsiktsregistrering”. Tingsrätten menar dock att det står klart att bilden fått en sådan spridning att den är att betrakta som hets mot folkgrupp.

36-åringen döms till villkorlig dom och dagsböter. Straffet inkluderar även innehav av cannabis, ett brott mannen erkände.

Den 36-åringen har under många år varit aktiv i högerextrema sammanhang, bland annat i numer nedlagda Svenskarnas parti. I dag finns han i miljön kring nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Det är inte första gången mannen uppmärksammas. Trots att han sedan tidigare är våldsdömd planerade han 2015 en anti-våldsmanifestation. Han har även uppmanat till attacker mot personer som kommit till Sverige för att tigga, vilket Eskilstuna kuriren rapporterade om.

Bakom anmälan mot 36-åringen står den ideella föreningen Juridikfronten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons