Hänger ut över 80 000 personer - polisanmäls

Publicerad 2017-12-04 14:46

Nordiska motståndsrörelsen gav personuppgifter till en högerextrem sajt som lagt ut dem som sökbart register. Foto: Expo

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt och en annan högerextrem sajt polisanmäls för en uthängning av över 80 000 personer. Bakom anmälan står den ideella föreningen Juridikfronten.

Juridikfronten meddelade på måndagen att föreningen polisanmält en högerextrem sajt efter att över 80 000 personer hängts ut i ett sökbart register. Enligt Juridikfronten är registret ett brott mot personuppgiftslagen (PUL), den lag som reglerar hur personuppgifter får behandlas.

– Detta fall är troligen ett av de mest omfattande brotten mot personuppgiftslagen som förekommit, säger Martin Tunström, ordförande för Juridikfronten i ett uttalande på föreningens hemsida.

Han tillägger att det sannolikt också rör sig om tusentals förtalsbrott på sajten.

Uppgifterna i registret baseras på så kallade strafftidsbeslut, det vill säga den handling som ges till tilltalad efter dom vunnit laga kraft. I registret förekommer uppgifter som är över tio år gamla.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen uppger på sin egen sajt, Nordfront, att uppgifterna i registret kommer från dem. Juridikfrontens anmälan om brott mot PUL gäller även nazistsajten.

Syftet med registret verkar vara att koppla brott till personer, som upphovsmännen klassificerar som ”icke-svenskar”. Uppdelningen ska vara gjord på personernas för- och efternamn.

Förra veckan inledde Justitiekanslern en förundersökning kopplat till Nordiska motståndsrörelsens sajt gällande 97 fall av hets mot folkgrupp – Juridikfronten stod även bakom de flesta av de anmälningarna. Samtliga fall som JK nu utreder är texter eller bilder som på olika sätt ger uttryck för gillande av Adolf Hitler.

Ansvarig utgivare för Nordfront väntar samtidigt på rättegång för ytterligare fyra fall av hets mot folkgrupp. Rättegång väntas hållas i februari nästa år.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här