NMR-ledare döms för våldsamt motstånd | Expo.se

NMR-ledare döms för våldsamt motstånd

Publicerad 2017-12-20 13:28

21-åringen (maskad) i samband med att Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg tidigare i år. Foto: Expo

Tre aktivister från Nordiska motståndsrörelsen fick sin bil stoppad av polis. I samband med detta uppstod bråk. Nyköpings tingsrätt dömer nu en av männen för våldsamt motstånd.

Den 8 september, söder om Stockholm, stannade polis en bil för kontroll. I bilen befann sig tre aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. En av dem, en 21-årig man, visade sig vid visitering ha två knivar på sig. Mannen bar byggarbetsbyxor, men eftersom han inte ville uppge om knivarna var arbetsredskap eller legitimera sig så greps han. I samband med det satte han sig i motvärn mot polisen. 21-åringen belades med handfängsel och en så kallad spotthuva.

Samtliga tre personer som befann sig i bilen är kärnaktivister i Nordiska motståndsrörelsen. I samband med poliskontrollen säger en av passagerarna i bilen till polis på plats: ”Skulle ni sagt så här: ’vi ser vilka ni är grabbar, men vi tänker inte följa vår jävla chefs direktiv att trakassera politiskt oliktänkande’, då skulle jag kunna säga till dig vart vi var på väg.” En stund längre fram säger aktivisten även till polisen: ”Ni är en skam för den vita rasen”. Det framgår i en video från händelsen som nazistorganisationen lagt ut på nätet.

Nyköpings tingsrätt dömde mannen till dagsböter om 60 á 50 kr för våldsamt motstånd. Då det inte anses uteslutet att knivarna var arbetsredskap så frias han på den punkten. Likväl döms han för brott mot knivlagen, då han att i oktober 2016 ertappats bärande kniv i Visby. Hans döms även för att i januari i år snattat tre par shorts i en butik i Södertälje.

21-åringen är en av Nordiska motståndsrörelsens ledargestalter i Stockholm.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons