Olika bud från SD om kärnvapenstopp

Publicerad 2018-01-19 14:24

Sverigedemokraternas Mikael Jansson under Almedalsveckan 2015.

Mikael Jansson på Försvarspolitisk arena under politikerveckan i Visby 2015.

Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson och ledamot i försvarsutskottet, Mikael Jansson, öppnade i dagarna upp för att Sverigedemokraterna kunde ställa sig bakom en ratificering av FN:s konvention om förbud av kärnvapen. SD:s stöd skulle kunna bli avgörande i riksdagen. Men nu har partiet korrigerat Janssons uttalande.

– Initialt och nu ser jag inte att det skulle vara några försvårande omständigheter för Sverige att skriva under, sade Mikael Jansson till Sveriges radio i söndags.

Sverigedemokraternas inställning till FN-konventionen om förbud av kärnvapen har stor betydelse för Sveriges utrikespolitik eftersom de tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle kunna få majoritet för förslaget i Sveriges riksdag. Nato har varnat Sverige ifrån att ratificera FN-konventionen.

På torsdagen gav Sverigedemokraterna helt nya besked. Sverigedemokraternas säkerhetspolitiske talesperson Björn Söder kritiserade sin partikamrat Mikael Janssons utspel.

– Uttalandet som gjordes av en partiföreträdare tidigare i veckan var inte förankrat i partiet, säger Björn Söder till Aftonbladet.

När Expo når Mikael Jansson säger han att han inte ändrat uppfattning, men att han böjer sig för partiets vilja.

– Man får inte vara för försiktig i politiken utan kunna ha sina åsikter, men när vi diskuterat det här så får gruppen bestämma.

Kommer du följa partiets linje?

– Som partipolitiker finns det sällan skäl att gå en egen väg. Det man kommer fram till gemensamt måste gälla.

Är du ensam om din linje i riksdagsgruppen?

– Jag vill inte kommentera hur andra ställer sig.

Ångrar du det du sa till Sveriges radio?

– Nej, det gör jag inte. Jag tycker att mitt resonemang håller, men det är klart att jag backar partilinjen.

Utrikespolitik är ett känsligt ämne i Sverigedemokraterna. Det finns tydliga skillnader i riksdagsgruppen om synen på bland annat Nato. Mikael Jansson representerar en äldre linje hos Sverigedemokraterna, med ett tydligt Nato-motstånd. 2016 förklarade Jansson att Sverigedemokraterna skulle att stödja ett förslag från Vänsterpartiet om att skjuta upp beslutet om ett värdlandsavtal med Nato. Liksom i den aktuella frågan kritiserade partikamrater då Jansson för att inte ha förankrat sitt uttalande med partiet.

Samtidigt har partiledningen kritiserats internt för att i sin strävan att accepteras av Moderaterna offra sitt historiska motstånd mot Natosamarbete eller åtminstone att avhålla sig från att ge klara besked.

I oktober 2016 skrev Jimmie Åkesson en debattartikel som publicerades i Svenska dagbladet där han förklarade att Sverigedemokraterna vill ha en folkomröstning om Nato och gav vidare sina politiker ”samvetsfrihet” att stödja vilken linje de ville i Natofrågan.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.