Publicerad 2018-01-19 14:24

Mikael Jansson på Försvarspolitisk arena under politikerveckan i Visby 2015.
Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson och ledamot i försvarsutskottet, Mikael Jansson, öppnade i dagarna upp för att Sverigedemokraterna kunde ställa sig bakom en ratificering av FN:s konvention om förbud av kärnvapen. SD:s stöd skulle kunna bli avgörande i riksdagen. Men nu har partiet korrigerat Janssons uttalande.
– Initialt och nu ser jag inte att det skulle vara några försvårande omständigheter för Sverige att skriva under, sade Mikael Jansson till Sveriges radio i söndags.
Sverigedemokraternas inställning till FN-konventionen om förbud av kärnvapen har stor betydelse för Sveriges utrikespolitik eftersom de tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle kunna få majoritet för förslaget i Sveriges riksdag. Nato har varnat Sverige ifrån att ratificera FN-konventionen.
På torsdagen gav Sverigedemokraterna helt nya besked. Sverigedemokraternas säkerhetspolitiske talesperson Björn Söder kritiserade sin partikamrat Mikael Janssons utspel.
– Uttalandet som gjordes av en partiföreträdare tidigare i veckan var inte förankrat i partiet, säger Björn Söder till Aftonbladet.
När Expo når Mikael Jansson säger han att han inte ändrat uppfattning, men att han böjer sig för partiets vilja.
– Man får inte vara för försiktig i politiken utan kunna ha sina åsikter, men när vi diskuterat det här så får gruppen bestämma.
Kommer du följa partiets linje?
– Som partipolitiker finns det sällan skäl att gå en egen väg. Det man kommer fram till gemensamt måste gälla.
Är du ensam om din linje i riksdagsgruppen?
– Jag vill inte kommentera hur andra ställer sig.
Ångrar du det du sa till Sveriges radio?
– Nej, det gör jag inte. Jag tycker att mitt resonemang håller, men det är klart att jag backar partilinjen.
Utrikespolitik är ett känsligt ämne i Sverigedemokraterna. Det finns tydliga skillnader i riksdagsgruppen om synen på bland annat Nato. Mikael Jansson representerar en äldre linje hos Sverigedemokraterna, med ett tydligt Nato-motstånd. 2016 förklarade Jansson att Sverigedemokraterna skulle att stödja ett förslag från Vänsterpartiet om att skjuta upp beslutet om ett värdlandsavtal med Nato. Liksom i den aktuella frågan kritiserade partikamrater då Jansson för att inte ha förankrat sitt uttalande med partiet.
Samtidigt har partiledningen kritiserats internt för att i sin strävan att accepteras av Moderaterna offra sitt historiska motstånd mot Natosamarbete eller åtminstone att avhålla sig från att ge klara besked.
I oktober 2016 skrev Jimmie Åkesson en debattartikel som publicerades i Svenska dagbladet där han förklarade att Sverigedemokraterna vill ha en folkomröstning om Nato och gav vidare sina politiker ”samvetsfrihet” att stödja vilken linje de ville i Natofrågan.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Följ Expo i sociala medier
Studio Expo med Kalle Lind om brun pappersmassa och högerextrema framtidsfantasier.
Studio Expo om den progressiva miljardären som blev en radikaliserad ägare av plattformen X.
Följ Expo i sociala medier
Varför är medieproduktionen så viktig för extremhögern?