Sveriges största rasistiska Facebookgrupp nedlagd

Publicerad 2018-01-15 10:53

Gruppen Stå upp för Sverige, med ett medlemsantal på 170 000 Facebookkonton, lades ned på söndagen av gruppens grundare. Det skriver Eskilstuna Kuriren.

Stå upp för Sverige var under förra året den största mötesplatsen för rasister och islamofober i sociala medier. Gruppen startade i februari 2017 som Stå upp för Peter Springare, till stöd för en polis i Örebro som uttryckt missnöje med svensk migrationspolitik. På kort tid fick gruppen 220 000 medlemmar.

Det är en uppgift som ska tas med viss försiktighet, dels för att människor kan vara tillagda i en Facebookgrupp mot sin vilja och sedan måste göra ett aktivt val för att gå ur, dels för att det går att ha fler än ett konto – vilket inte minst kan användas för att öka medlemsantalet i olika grupper.

Peter Springare själv var till en början positiv till stödet, men gruppen tog snart en riktning som fick honom att ta avstånd. Efter några namnbyten bestämde sig administratörerna för namnet Stå upp för Sverige.

När grundaren Patrik Markström på söndagen lade ned gruppen hade den cirka 170 000 medlemmar.

Även om det faktiska antalet alltså är något osäkert, har tiotusentals människor med sympatier som sträcker sig från att vara beredd att rösta på Sverigedemokraterna för att man inte upplever att det finns något alternativ, till övertygade nationalsocialister, kunnat mötas och utbyta åsikter och tankar i gruppen.

Facebookgrupper som Stå upp för Sverige spelar därigenom en inte obetydlig roll för rekryteringen till de radikalaste grupperna, och för att de ska bli mer accepterade bland den bredare gruppen SD-sympatisörer.

Det finns en annan, aktiv, grupp på Facebook som heter ”Stå Upp För Sverige (utan markström)”. Den hade på måndagsförmiddagen 1 113 medlemmar.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här