Döms för hets i ökänd Facebookgrupp

Publicerad 2018-02-06 08:07

En 45-årig man döms efter att han spridit hets mot folkgrupp i Facebookgruppen "Stoppa maktmissbruket". Södertörns tingsrätt dömer honom till villkorlig dom och dagsböter.

Det var i mars förra året som den 45-årige mannen lade ut ett inlägg på Facebookgruppen ”Stoppa maktmissbruket”. I postningen hetsade han mot personer på grund av deras religion och hudfärg. Förra veckan dömdes mannen i Södertörns tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter på 40 á 150 kronor.

Mannen själv menar i förhör med polisen att han inte minns varför han skrev inlägget.

Facebookgruppen ”Stoppa maktmissbruket” har funnits sedan 2015 och har närmare 27 000 medlemmar. Gruppen har tidigare uppmärksammats av bland annat SVT, i samband med Uppdrag gransknings program om näthat 2016.

Ansvariga bakom ”Stoppa maktmissbruket” lade då ut ett svar på Youtube, där de bland annat sade:

”Näthat existerar inte som företeelse. Utan det är någonting som ni i media har blåst upp, för att just använda som slagträ för de människor som inte tycker som makten tycker.”

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här