Hävdar att han har rätt att sprida hets och hat | Expo.se

Annons

Hävdar att han har rätt att sprida hets och hat

Publicerad 2018-02-06 11:27

Ytterligare en man döms för att ha spridit hets i Facebookgruppen "Stoppa maktmissbruket". Mannen själv tycker att han har "full rätt" att skriva på det sätt han gjort.

Den 51-årige mannen dömdes först av Mora tingsrätt och sedan av Svea hovrätt för att i Facebookgruppen ”Stoppa maktmissbruket” skrivit inlägg som är att betrakta som hets mot folkgrupp.

Det framgår i förundersökningen att 51-åringen även har skrivit rasistiska kommentarer i gruppen ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner”, men åtalspunkterna rörde inte de inläggen.

Domen gäller fem åtalspunkter, samtliga rör kommentarer som har publicerat på ”Stoppa maktmissbruket”. Inläggen hetsar mot flyktingar, muslimer och afrikaner. Han skriver bland annat:

”Ni som ännu inte fattat!!!! Vi i Sverige är och förblir slavar åt nysvenskarna!! Hur länge ska du arbeta åt dessa hedervärda muslimer och afrikaner innan du dör. Dessa enbart tar våra pengar och flinar åt eran dumhet!!!!! Bli liberal och bli rövknullad!!!”

I sitt försvar menar 51-åringen att han har ”full rätt” att skriva så som han har gjort. Han menar vidare att ingen i Facebookgruppen ”Stoppa maktmissbruket” tar illa vid sig av hans kommentarer, utan tvärtom tycker många att ”det är bra skrivet”.

Hovrätten fastställer dock tingsrättens dom och dömer mannen till villkorlig dom och dagsböter på 4000 kr. Han åläggs även att betala 800 kr till brottsofferfonden.

Facebookgruppen ”Stoppa maktmissbruket” har funnits sedan 2015 och har närmare 27 000 medlemmar. På sajten sprids hets mot flyktingar, religiösa grupper och makthavare. Inlägg i gruppen har tidigare bedömts utgöra hets mot folkgrupp.

Personerna bakom ”Stoppa maktmissbruket” skriver i sina riktlinjer att var och en som är medlem i gruppen är personligt ansvariga för det de skriver. Administratören har samtidigt hävdat att näthat är ett mediepåhitt för att stoppa människor som tycker att annorlunda än makten.

Mannen har överklagat hovrättsdomen till Högsta domstolen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons