Annons

Hetsade i SD:s facebook-grupp - döms till böter

Publicerad 2018-02-08 15:10

Foto: Polisen (kollage)

En 71-årig kvinna döms för hets mot folkgrupp efter en kommentar i Sverigedemokraternas facebook-grupp. Tingsrätten slår fast att inlägget haft stor spridning.

Det var den 8 juni som kvinnan, bosatt i Borås, i Sverigedemokraternas facebook-grupp kommenterade en artikel som lagts upp från SD:s tidning Samtiden. Rubriken löd ”ensamkommande under 40 år räknas som barn”.

”Våldtar varenda kvinna de ser”
I förhör uppger 71-åringen att hon måste ha blivit så illa berörd över artikeln så att hon skrev sin kommentar:

”Tala om skämt dom har inga problem med beröring eftersom dom våldtar varenda kvinna dom ser, slår ner personal slår sönder sina boenden osv, det är vi som blir illa berörda av dom 30 åriga skäggbarnens beröringsframfart.”

Borås tingsrätt slår fast att kommentaren fått stor spridning och ger uttryck för missaktning mot andra folkgrupper. 71-åringen hävdar att hon endast syftat på enskilda individer som begått brottsliga handlingar.

Döms till böter
Tingsrätten menar att hon måste ha insett att ”det fanns en överhängande risk för att personer som läste texten skulle komma att uppfatta det som ett uttryck för missaktning mot andra folkgrupper i allmänhet och de stora flertalet ensamkommande flyktingbarn som vid tidpunkten för kommentaren kommit till Sverige i synnerhet.”

Därmed har 71-åringen åtminstone uppfyllt ett likgiltighetsuppsåt, menar tingsrätten.

71-åringen döms för hets mot folkgrupp till dagsböter.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons