Lämnar i protest mot SD:s ”svågerpolitik”

Publicerad 2018-02-08 07:29

SD:s gruppledare Kim Fredriksson och fullmäktigeledamoten Laszlo von Óvári är oense av den lokala vallistan. (collage) Foto: SD Eskilstuna/Eskilstuna kommun

Bråken runt Sverigedemokraternas lokala valsedlar fortsätter. I Eskilstuna lämnar fullmäktigeledamoten Laszlo von Óvári alla sina politiska uppdrag i protest. Han anklagar ledande partiföreträdare för att "idka svågerpolitik".

I slutet av januari gick Laszlo von Óvári ut på sociala medier och meddelade sitt missnöje med det lokala partistyret, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

”Vill ej medverka i klubben för inbördes beundran, anser att både styrelsen samt valberedning idkar svågerpolitik”

Flera hotar lämna partiet

Lämnar SD-uppdrag efter missnöje med vallistorNär Eskilstuna-Kuriren kontaktar Laszlo von Óvári vill han inte kommentera sitt inlägg, annat än att han av personliga skäl lämnar sina politiska uppdrag. Laszlo von Óvári har suttit i kommunfullmäktige och varit ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Enligt källor till tidningen handlar missnöjet om vilken ordning personer placerats på de lokala valsedlarna, vilket påverkar deras möjlighet att väljas in i fullmäktige. Enligt uppgifter till tidningen ska så många som sex-sju personer hotat att lämna partiet.

”Bara uppgett personliga skäl”

Partiets gruppledare i Eskilstuna, Kim Fredriksson, tror inte att missnöjet är så utbrett. Men han medger att det funnits avvikande åsikter om valsedelsförslaget.
- Laszlo von Óvári var en av dem som hade synpunkter på förslaget. Men han har bara angett personliga skäl till mig som gruppledare, säger Kim Fredriksson till Eskilstuna-Kuriren.

Det har i veckan rapporterats om liknande avhopp efter diskussioner om turordningen på valsedlarna. I Jimmie Åkessons hemkommun, Sölvesborg, lämnade elva av tretton ledamöter den lokala styrelsen. I Vetlanda hoppade en partiveteran av från fullmäktige av samma anledning.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!