78-årig man döms för Facebook-inlägg mot tidigare FI-ledare

Publicerad 2018-03-27 01:06

Victoria Kawesa after giving a lecture in Ekonomikum (Uppsala University) on 31 March 2017
Hatet på nätet

En 78-årig man skrev en rasistisk kommentar på Facebook mot den förre partiledare för Feministisk initiativ, Victoria Kawesa. Han döms av Luleå tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Det var den 1 maj förra året på den öppna Facebook-sidan Politikerfakta, som vid tidpunkten hade över 60 000 följare, som den 78-årige mannen skrev en rasistisk kommentar till en artikel om Feministisk initiativs dåvarande partiledare Victoria Kawesa. 

Luleå tingsrätt gör bedömningen att inlägget var nedsättande och kränkande och gav uttryck för att ”personer med afrikanskt ursprung är primitiva och utgör en fara”. Rätten tillägger att inlägget inte kan ses som saklig kritik mot en politiker. 

Den 78-åriga mannen medger att det är han som skrivit kommentaren men bestred brott. Tingsrätten fann dock honom skyldig för hets mot folkgrupp och dömer honom till dagsböter på totalt 12 500 kronor.

Samma dag dömdes ytterligare en man för hets mot folkgrupp i Luleå tingsrätt. Den 64-årige mannen dömdes för att på Facebook-sidan ”Folkomrösta om invandring till Sverige” skrivit nedsättande om muslimer. Han dömdes till dagsböter på totalt 12 500 kronor.

Både 78-åringen och 64-åringen är hemmahörande i Boden.

Ämnen

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.