Direktsänd nazikupp under tennismatch leder till åtal

Publicerad 2018-02-15 08:40

22-åringen (till höger) agerade sköldbärare när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun 1 maj förra året.

22-åringen (till höger) agerade sköldbärare när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun 1 maj förra året.

Nazisten som sprang in på centercourten mitt under en tv-sänd tennismatch och med höjd knuten näve skanderade "Hell seger" åtalas för hets mot folkgrupp. Mannen har en ledande position i Nordiska motståndsrörelsen.

Det var den 22 juli förra året som en 22-årig ledande aktivist från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, mitt under en tv-sänd tennismatch under turningen Swedish Open i Båstad, genomförde sin kupp. Det var mitt under semifinalen mellan spanjorerna David Ferrer och Fernando Verdasco

Iklädd en t-shirt från NMR sprang 22-åringen in på centercourten höjde sin högerarm med knuten näve och skrek ” Hell seger” - en direktöversättning från tyskans ”Sieg Heil”. 

Nu åtalas mannen för hets mot folkgrupp, vilket GT tidigare rapporterat om. Åklagaren poängterar i åtalet att händelsen fick stor spridning. 

”Genom detta agerande har han uppsåtligen spridit ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för andra folkgrupper.” skriver kammaråklagare Per-Axel Rosén Beck i stämningsansökan.

Den åtalade mannen har under polisförhör konsekvent sagt att han inte tänker kommentera händelsen innan en eventuell rättegång. 

22-åringen är en av Nordiska motståndsrörelsen så kallade gruppchefer i västra Sverige. Han har under de senaste åren varit väldig aktiv i organisationens verksamhet. Vid kuppen i Båstad var han på plats med ytterligare en aktivist från NMR.

Nordiska motståndsrörelsen har i flera sammanhang framhållit händelsen som en stor propagandaseger.

Gesten med den höjda högerarmen och skanderade ”Hell seger” är återkommande på NMR:s interna och externa samlingar – internt knuts dock inte alltid näven, utan är då mer tydligt en så kallad Hitlerhälsning. 

Nyligen dömdes Nordiska motståndsrörelsens ledare, Simon Lindberg, för en likande händelse. Han dömdes i januari för att under ett antisemitiskt tal på Mynttorget i Stockholm i november 2016 höjt sin högra näve och ropat ”Hell seger”. 

Tidigare i veckan var det det även en rättegång mot Vera Oredsson, som misstänks för att 2016, i anslutning till en NMR-demonstration, gjort Hitlerhälsningen. Dom i det målet faller den 27 februari.

Tingsrättsförhandlingen rörande händelsen i Bålstad ska hållas den 20 mars. 22-åringen är sedan tidigare ostraffad.

Bakom anmälan mot mannen står den ideella föreningen Juridikfronten.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.