Heilade i fotoautomat - nu åtalas NMR-sympatisören

Publicerad 2018-03-02 10:48

Mannen som riskerar dömas för hets mot folkgrupp förnekar att han gör en Hitlerhälsning på bilden.

Han gjorde Hitlerhälsning på en vimmelbild från en krog i Kiruna. Bilden spreds senare på krogens Facebooksida. Nu åtalas mannen som är sympatisör till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Den 21-årige mannen och en vän till honom fotograferade sig den 7 januari i en fotoautomat inne på en krog i Kiruna. På fotografierna ses mannen och hans vän göra en så kallad Hitlerhälsning. Tre av fotografierna lades senare upp på krogens öppna Facebooksida. När ansvariga upptäckte publiceringen plockades bilderna bort.

21-åringen kunde senare identifieras och åtalas nu för hets mot folkgrupp. I förhör vill han inte uppge vem hans vän, som var med i fotobåset, är. 

Mannen, som tidigare är ostraffad, förnekar att det är en nazisthälsning han gör. Samtidigt framgår det i polisens förundersökning att han sympatiserar med Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Han har setts sätta upp klistermärken för nazistorganisationen runt om i Kiruna. 

På en direkt fråga om han är nazist svarar 21-åringen att han inte är det, utan nationalsocialist - en språklig skillnad som även NMR är noga med att göra eftersom nazism anses vara ett ”nesligt politiskt epitet” för nationalsocialism. Organisationen påpekar även att de tyska nationalsocialisterna aldrig kallade sig för nazister.

Nyligen dömdes hedersmedlemmen i NMR, Vera Oredsson, mot sitt nekande för att gjort en Hitlerhälsning i anslutning till an av organisationens demonstrationer. Även ledaren för NMR, Simon Lindberg, och en annan aktivisti organisationen har under året dömts för liknande händelser.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.