NMR-aktivist misshandlade två personer – med några dagar mellanrum | Expo.se

NMR-aktivist misshandlade två personer – med några dagar mellanrum

Publicerad 2018-03-22 12:26

Misshandel mm, NMR, Stockholm, Uppsala 2017

Den 37-årige nazisten slog en man i huvudet med batong samtidigt som han kallade honom för "svartskalle".

Med bara några dagars mellanrum misshandlade en 37-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen två personer. Den ena attacken var rasistiskt motiverad och den andra skedde i anslutning till att organisationen höll en flygbladsutdelning. Nu döms 37-åringen till fängelse för de våldsamma attackerna.

Händelserna utspelade sig i Uppsala den 12 augusti förra året och i Stockholm den 16 augusti. Ena misshandeln skedde anslutning till att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, var plats i Uppsala för att dela ut flygblad. 37-åringen agerade fanbärare. En kvinna visade sitt ogillande mot nazisternas närvaro genom att spotta på marken. 37-åringen reagerade genom att attackera kvinnan med fanstången, som han slog i bakhuvudet på henne. 

I rättegången hävdade mannen nödvärn och sin rätt att ”freda sig” eftersom kvinnans beteende var ett angrepp på hans ”yttrandefrihet”. Stockholms tingsrätt fann dock att nödvärn i det här fallet inte kunde åberopas eftersom att spotta på marken inte kan anses ha utgjort ”en akut fara för varken liv, hälsa eller egendom”. Kvinnan själv åtalades för ofredande, något rätten friade henne för. Kvinnan ådrog sig lättare skador och tingsrätten dömer mannen för ringa misshandel. 

Fyra dagar senare i Stockholm attackerade 37-åringen en man med batong. Misshandeln skedde oprovocerat och i anslutning till den kallades offret för bland annat ”svartskalle”. Slaget träffade mannen över örat och kinden. Slaget var så kraftigt att det tog flera veckor innan kan kunde höra ordentligt på det örat igen. Den misshandlade mannen hade sin arbetsplats i närheten av platsen där misshandeln skedde. Han har efter händelsen inte vågat återvända till området och har som en konsekvens av det förlorat jobbet. 

Även vid den här händelsen hävdar 37-åringen att han ”fredat” sig. Han påstår bland annat att mannen kallat honom för skinnskalle – en uppgift tingsrätten inte tror på eftersom den misshandlade mannen knappt pratar svenska och begreppet var honom obekant. 37-åringen döms för misshandel, olaga hot och, eftersom han var beväpnad med batong, även för brott mot knivlagen.

Utöver dessa två ändelser döms mannen för ringa stöld, efter att han stulit flera paket kaffe i en matvarubutik. 

Påföljden blir fyra månaders fängelse samt 10 000 kronor i skadestånd till mannen han slog med batongen. Strafflängden skärptes på grund av de rasistiska inslagen och för att 37-åringen återfallit i brott. 

37-åringen är sedan tidigare dömd för flera fall av narkotikabrott och snatteri. Han har under senare år varit aktiv i NMR och deltagit i flera av organisationens demonstrationer. Att få bära fana vid organisationens arrangemang innebär att man är medlem och har aktiviststatus. 37-åringen är en del av Stockholmsgruppen, det så kallade Näste 1.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons