Finlands vit makt-miljö kopplas till en rad brott | Expo.se

Finlands vit makt-miljö kopplas till en rad brott

Publicerad 2018-04-17 10:37

Den högerextrema miljön står för hälften av all brottsligthet kopplad till extremsim i Finland. Förra året meddelades ett beslut om att förbjuda NMR. Domen har överklagats.

Över hälften av alla rapporterade brott i Finland förra året länkade till extremism begicks av den högerextrema miljön. Bara under en månad kopplades 30 brott till organisationen Finland först (Soumi Ensin).

På måndagen släppte det finska inrikesministeriet en rapport om den våldsbejakande extremismen i landet. Rapporten påvisar en högerextrem brottsvåg under februari i samband med motdemonstrationer mot asylrättsaktivister som samlats i centrala Helsingfors. Det var den högerextrema organisationen Finland först som anordnade motdemonstrationerna och gjorde sig skyldiga till en rad ordningsstörningar, rapporterar Yle. Under februari månad registrerades 30 brott från gruppen.

Kan finnas ett mörkertal

Samtidigt kopplades omkring hundra brott till våldsbejakande extremism i landet förra året. Över hälften av de rapporterade brotten begicks av den högerextrema miljön. En tredjedel begicks av den radikal islamistiska miljön och resterande fall kopplas till den vänsterextrema.

I rapporten finns även brasklappen om att det sannolikt finns ett mörkertal då en del förbrytelser kan ha registrerats fel.

Den ledande vit makt organisationen i Finland grenen av Nordiska motståndsrörelsen förbjöds i november förra året, men beslutet har ännu inte verkställts eftersom det överklagats till Högsta domstolen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons