Kritiserad SD-topp lämnar sina partiuppdrag

Publicerad 2018-04-23 07:40

Nils Sjöqvist Axelsson (t.v) poserar på ett gym tillsammans med bland andra The Golden One (t.h).

Den lokala SD-toppen i Växjö, Nils Sjöqvist Axelsson, lämnar alla sina uppdrag i partiet och ungdomsförbundet. Detta efter att hans samröre med den extremnationalistiska styrketräningsgruppen Northern Brothers uppmärksammats.

Annons

Annons

Nils Sjökvist Axelsson har nyligen mött kritik för att i videofilmer som lagt ut på nätet bland annat uttryckt stöd för Rysslands president Vladimir Putin och poserat med vapen. Tillsammans med ytterligare en person utgjorde han den extremnationalistiska styrketräningsgruppen Northern Brothers.

Nils Sjökvist Axelsson gjorde en snabb karriär i Sverigedemokraterna. Han gick med i partiet för ungefär ett år sedan. På fredagen skrev han på sin Facebook-sida:

”Efter den senaste tidens spridning av artiklar om mig så upplever jag att mitt förtroende hos invånarna i Växjö kommun har skadats. Därför väljer jag att kliva tillbaka och lämna min position som ordförande för Sverigedemokraterna Växjö och kontaktperson för Ungsvenskarna Kronoberg. Jag kommer även att kliva av från kommun- och regionlistan. Detta är ett beslut jag tar för att det är vad jag tror är bäst för Sverigedemokraterna.”

De kritiserade videofilmerna plockades ned från nätet i februari 2017. När de nyligen uppmärksammades kallade Nils Sjökvist Axelsson dem för ”ungdomssynder”. I sitt meddelande på Facebook menar han att de åsikter han gett uttryck för inte är högerextrema.

”Jag vill passa på att påtala att jag inte är eller varit högerextrem och jag har aldrig haft med vit makt att göra.”

Northern Brothers är en extremnationalistisk styrketränargruppp, som på videos på nätet diskuterar politik varvat med träningsråd. I den politiska propagandan talas det om att de tränar för ”det stundande kriget” och om hotet från ”anti-vita”, ett vanligt uttryck inom vit makt-miljön. De utgjorde en undergrupp till den högerextrema youtubern The Golden One.

Efter uppmärksamheten av filmerna uttryckte flera ledande personer inom Sverigedemokraterna att Nils Sjökvist Axelsson engagemang i partiet skulle utredas och att han riskerade uteslutning.

Trots att han nu lämnar sina partiuppdrag uppmanar han i sitt Facebook-inlägg till forsatt stöd för SD:

”jag uppmanar alla som läser detta att rösta på Sverigedemokraterna i valet. Det är för Sveriges unga, Sveriges sjuka, Sveriges pensionärers och varje medborgares bästa.”

Källor: 

Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.