Annons

Lärare varnas för nazistkopplingar och uttalanden om elever

Publicerad 2018-04-24 12:13

Nordiska motståndsrörelsen, lärare med nazistkopplingar, kollage

Lärare får varning av Lärarnas ansvarsnämnd efter att det framkommit att hon medverkat på nazistmöte bärandes antisemitisk t-shirt.

Lärarnas ansvarsnämnd varnar den lärare som medverkade på möte med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och som på sociala medier och andra sammanhang på nätet gjort kränkande uttalanden om elever. Hon bedöms vara mindre lämplig att bedriva undervisning.

Läraren arbetade på en skola i Skåne när det i början av förra året framkom att hon deltagit på ett möte med den våldsamma nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen. På bilder från mötet ses läraren bära en t-shirt med loggan för ett högerextremt och antisemitiskt socialt nätverk – en nu nedlagd plattform där hon återkommande skrev kommentarer. Hon har senare även medverkat i den högerextrema podden Ingrid och Conrad.

Flera anmälningar gällande läraren lämnades in till Skolinspektionen som i sin utredning kommit fram till att läraren i olika sammanhang på nätet gjort uttalanden som strider mot värdegrunden som anges i skollagen och läroplanerna. Det handlar bland annat om att läraren uttryckt sig negativt om hennes egna elever och elever på skolan som har utländsk bakgrund.

Utredningen visar även att rektorn på skolan menar att det kan röra sig om ett sekretessbrott, då personal och elever på skolan förstått vilka elever läraren syftat på i sina uttalanden. Rektorn uppger även att uttalandena från läraren ledde till oro och rädsla bland flera elever på skolan.

Varnas av ansvarsnämnd

Skolinspektionen lämnade ärendet vidare till Lärarnas ansvarsnämnd som skriver i sitt beslut:

”Lärarnas ansvarsnämnd anser därför att A.A. genom de uttalanden som det här är fråga om, har agerat på ett sådant sätt att hon har visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning och att hon därför ska meddelas en varning.”

Utöver det som framkommer i utredning så ger läraren även uttryck för vit makt-idéer och sprider förintelseförnekande idéer.

Läraren själv menar att hon i sin undervisning behandlar alla lika, att hon inte är ”övertygad nazist” eller medlem i Nordiska motståndsrörelsen. Hon hänvisar även till yttrandefriheten.  

Läraren sade, enligt Dagens Nyheter, upp sig från sin tjänst på skolan i april förra året. 

Beslutet av Lärarnas ansvarsnämnd kan överklagas till förvaltningsdomstol.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons