NMR-ledare misstänkt för aktion mot USA:s ambassad | Expo.se

NMR-ledare misstänkt för aktion mot USA:s ambassad

Publicerad 2018-04-23 12:56

Ytterligare en person är misstänkt efter Nordiska motståndsrörelsens aktion mot den amerikanska ambassaden för två helger sedan då en ur ambassadpersonalen uppges ha skadats. (Foto: cc by-sa 3.0)

Våldet i NMR

Efter attacken mot amerikanska ambassaden i Stockholm har husrannsakan genomförts hos en ledare i Nordiska motståndsrörelsen. Åklagaren i ärendet är förtegen om utredningen.

För drygt en vecka sedan samlades en grupp aktivister från Nordiska motståndsrörelsen utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm. Aktivisterna protesterade mot USA:s, Storbritanniens och Frankrikers bombningar av mål i Syrien. 

Expo har tidigare rapporterat om att en kärnaktivist misstänkts för misshandel då han vid tillfället ska ha kastat minst en kraftig smällare som skadade hörseln på en ambassadtjänsteman. De uppgifterna kommer från en källa med insyn i ärendet.

I helgen ska polisen dessutom ha genomfört en husrannsakan hos ytterligare en person i NMR. Det handlar om en 34- årig man som var ledare för aktionen och som är en lokal ledare för organisationen. Han misstänks för anstiftan till misshandel, enligt NMR:s egna rapportering.  

Åklagaren förtegen

Kammaråklagare Ann Lidén är förtegen om detaljer i målet och säger att det råder förundersökningssekretess.

- Jag är angelägen om att i min utredning inte kommentera vem som är misstänkt för vad och vem som skadats. Det har att göra med att fler personer kan komma att höras och att man inte ska bli påverkad av vad man har läst i medier. Det är det som huvudskälet till förundersökningssekretessen, säger Ann Lidén till Expo.

Såväl 21- åringen som 34-åringen är sedan tidigare dömda för en rad brott. De båda är bland annat dömda för våldsamt upplopp i samband med att NMR attackerade en antirasistiska manifestation i Kärrtorp 2013.

”De borde inte gnälla”

NMR är likgiltiga inför uppgifterna om att en ur ambassadpersonalen ska ha skadats i samband med deras aktion. ”De borde inte gnälla för att en av deras lakejer blivit lätt skadad”, skrev organisationen i ett uttalande strax efter aktionen.

Ett motiv till att NMR protesterat mot ambassaden bygger på deras antisemitiska analys om att USA är en del av en världsordning som kontrolleras av en påstådd destruktiv judisk agenda. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons