Var tredje rom i Europa utsatt för trakasserier | Expo.se

Var tredje rom i Europa utsatt för trakasserier

Publicerad 2018-04-06 11:22

Kosovo

Fattigdom, hunger, usla boenden, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå - Europas romer fortsätter i sitt dagliga liv att uppleva rasism och diskriminering. Det visar en sammanställning som EU:s byrå för grundläggande rättigheter presenterade på fredagen.

Antiziganismen fortsätter att påverka romernas levnadssituation. 

EU:s byrå för grundläggande rättigheter, FRA, har sammanställt utvecklingen i en rapport. Rapporten framhåller att trots de senaste årens insatser för att hjälpa Europas romer så uppgav 2016 var tredje tillfrågad rom att de under de senaste tolv månaderna utsatts för trakasserier på grund av sin etnicitet. 

I Tjeckien uppgav 56 procent att de utsatts för trakasserier och i Grekland 50 procent. 

Fyra procent av tillfrågade romerna vittnade dessutom om att de utsatts för hat-motiverat våld de senaste åren. På frågan om någon i deras absoluta närhet utsatts för våld under samma period så svarade 13 procent att så var fallet. 

– Antiziganism, från diskriminering till hatbrott, är bränsle för en ond cirkel av exkludering av romer. Det försätter dem i en situation som utstötta och behandlade på ett intolerant stereotypt satt, säger FRA:s direktör Michael O’Flaherty i ett uttalande. 

Han tillägger att för att bryta den är situationen så måste svaret vara att se till att varje romsk person har samma möjligheter som andra EU-medborgare.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons