”Pysselnazisten” åtalas för dörrkrans med hakkors | Expo.se

Annons

”Pysselnazisten” åtalas för dörrkrans med hakkors

Publicerad 2018-05-17 13:57

I den åtalades kvinnans hem hittade polisen flera föremål med nazistiska symboler.

En 20-årig kvinnlig medlem i Nordiska motståndsrörelsen åtalas för att på sociala medier spridit bilder med hakkors. Kvinnan, som går under smeknamnet ”pysselnazisten” tillverkar kransar och andra föremål som hon pryder med nazistsymboler.

20-åringen åtalas för två fall av hets mot folkgrupp. Det handlar om en bild på en dörrkrans med ett hakkors och en bild där hon själv poserar med ett hakkors. Båda bilderna spreds via sociala medier under januari tidigare i år.

Den åtalade kvinnan har sedan slutet av 2016 varit medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, där hon deltagit på flera av organisationen interna och utåtriktade verksamheter.

”Pysselnazisten”

Kvinnan, som i den interna jargongen i NMR brukar kallas för ”pysselnazisten”, lägger på sociala medier ut bilder på hemmagjorda saker som pryds med nazistsymboler.

Hennes kransar har även använts när Nordiska motståndsrörelsen samlats, till exempel för att hedra minnet av nazisten Gösta Hallberg-Cuula, som stupade i Finland 1942.

Husrannsakan

När polisen gjorde en husrannsakan hos kvinnan fann de propaganda från Nordiska motståndsrörelsen, medlemskort i nazistorganisationen och ett flertal nazistmärken. De fann även hemmatillverkade hakkorshalsband och en stickad mössa med NMR:s symbol.

I de förhör som hållits med kvinnan så har hon konsekvent varit tyst eller svarat ”ingen kommentar” på förhörsledarens frågor.

Bakom anmälan mot kvinnan står den ideella föreningen Juridikfronten. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons