Anställd på antifascistisk pizzeria misshandlad

Publicerad 2018-05-22 18:35

Pizzeria Titanic i Ludvika.

Pizzeria Titanic har uppmärksammats för sitt antifascistiska ställningstagande. Foto: Privat

En anställd på den uppmärksammade pizzerian Titanic i Ludvika utsattes under måndagskvällen för misshandel. Gärningsmannen slog till när den anställde var ensam i lokalen.
– Det är klart att första tanken är att man undrar om det har någon koppling till artiklarna om pizzerian och NMR, säger Pär Israelsson på Polisen i Borlänge, men framhåller samtidigt att ingenting framkommit som tyder på en sådan koppling

Strax innan pizzeria Titanic i Ludvika ska stänga på måndagskvällen stiger en man in genom dörrarna. Han säger till den ende personalen i lokalen att han vill ha en pizza. När den anställde, en man i 50-årsåldern, ska ta beställningen får han ett slag i ansiktet.

Josef Tacettin Yertüm, 50-åringens kollega, hade lämnat pizzerian några minuter innan misshandeln ägt rum. 15 minuter senare kom han tillbaka.

– Jag trodde först att han hade ramlat, men när jag kollade bakom kassan såg jag att det kom blod ur näsan. Han kunde inte andas, säger Tacettin Yertüm till Expo. 

Tacettin Yertüm följde med sin kollega till sjukhuset, där läkare kunde konstatera att han hade drabbats av en hjärnskakning. 

– Jag satt kvar vid hans sida till klockan fyra i morse. 

Trakasserade av NMR

Pizzerian Titanic har, som Expo tidigare rapporterat om, uppmärksammats sedan den tog beslut om att inte servera mat till medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Detta efter att en man, i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Ludvika på första maj, upprätt hotfullt.

Pizzeria har fått motta hot efter att de vägrat servera nazister.
Pizzerian Titanic antifascistiska ställningstagande ledde till hotfulla flygblad och falska beställningar. Foto: Privat

Efter ställningstagandet har pizzerian blivit utsatt för trakasserier i form av beställningar som inte hämtas ut och en stor mängd brev från Nordiska motståndsrörelsen

– Det är klart att första tanken är att man undrar om det har någon koppling till artiklarna om pizzerian och NMR, säger Pär Israelsson, utredningsledare på Polisen i Borlänge. 

Israelsson är noga med att påpeka att ingenting framkommit som tyder på att det finns någon koppling. Den 50-årige mannen som blev misshandlad har inte kunnat ge något starkt signalement, och utredningen har mycket lite att gå på. 

– Vi har ingenting, säger Pär Israelsson.

Under såväl måndagen som tisdagen har brev – innehållande flygblad från NMR – fortsatt att komma till pizzerian.

Niclas Jonasson

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här