Högerextrem mobb misshandlade borgmästare | Expo.se

Annons

Högerextrem mobb misshandlade borgmästare

Publicerad 2018-05-21 14:28

Yiannis Boutaris
Grekland.

Borgmästaren Yiannis Boutaris i den grekiska storstaden Thessaloniki misshandlades av en högerextrem mobb i samband med en ceremoni på lördagen. Det har länge funnits en högerextrem hotbild mot borgmästaren som fick föras till sjukhus efter attacken.

Ett 20-tal personer gick på lördagskvällen till attack mot Yiannis Boutaris, borgmästare i Thessaloniki. Han slogs till marken och fick ta emot sparkar och slag av en grupp högerextremister. De vill tvinga honom att lämna en minnesceremoni över de som mördades vid det Pontisk-grekiska folkmordet som utfördes av turkar under första världskriget. 

Borgmästaren Boutaris har länge varit hatad av den grekiska extremhögern. Han är en oberoende politiker som markerat mot antisemitism, vägrat föra samtal med företrädare för nazistiska Gyllene gryning och han har beslutat att upprätta ett museum om Förintelsen. Han har dessutom uppmuntrat prideparader i staden. En annan sak som stuckit i ögonen på nationalister är att han kallat Turkiets grundare Mustafa Atatürk för en stor ledare.

Staden Thessaloniki är något av ett högerextremt och högerpopulistiskt fäste i Grekland med en historia av flera politiska våldsdåd. I staden har det under de sensate åren hållits massiva nationalistiska demonstrationer.  I januari 2018 brändes en vänsterlokal ned i anslutning till en sådan demonstration som samlade uppemot 100 000 personer.

Den judiska gravplatsen och ett monument till minne av Förintelsen har tidigare vandaliserats med slagord från nazistorganisationen Gyllene gryning. Innan Förintelsen bodde omrking 46 000 judar i staden och av dem överlevde färre än 2000.

Misshandeln av Yiannis Boutaris har fördömts av samtliga etablerade partier och solidaritetsmanifestationer för Boutaris planeras. Fyra personer har gripits och är misstänkta för händelsen. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons