Högerextrem partigrupp levde lyxliv med EU-bidrag | Expo.se

Högerextrem partigrupp levde lyxliv med EU-bidrag

Publicerad 2018-05-29 14:42

Marine Le Pens partigrupp i EU anklagas för bedrägeri efter höga representationskostnader.

En granskning av den högerextrema partigruppen ENF:s redovisning visar hur miljoner som betalats ut av EU använts till representation, julklappar, lyxmiddagar och champagne. Nu kan gruppen bli återbetalningsskyldig.

Nationernas och friheternas Europa ENF, kan tvingas att betala tillbaka miljonbelopp till EU efter anklagelser om bedrägeri. Gruppen som franska Front National, italienska Lega Nord och österrikiska FPÖ ingår i ska 2016 ha bokfört representationskostnader på nästan fem miljoner kronor. Det framkommer efter att redovisningen granskats av parlamentets budgetkontrollutskott.

De fem EU-miljonerna ska bland annat ha betalat 228 flaskor champagne och dyra middagar. ENF använde även EU-bidrag till att köpa julklappar för 1000 kronor styck till sina över 100 anställda.

I ett utlåtande kräver budgetkontrollutskottet nu att ENF betalar tillbaka pengarna.

”Parlamentet måste begära av Front national och dess allierade att de betalar tillbaka”, rapporterar Dagens Industri.

Parlamentets budgetkontrollutskott inledde granskningen av ENF efter anklagelser om att Front national använt EU-medel för att anställa personer i Frankrike trots att pengarna är öronmärkta för arbete i EU.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons