Högerextrem partigrupp levde lyxliv med EU-bidrag

Publicerad 2018-05-29 14:42

Marine Le Pens partigrupp i EU anklagas för bedrägeri efter höga representationskostnader.

En granskning av den högerextrema partigruppen ENF:s redovisning visar hur miljoner som betalats ut av EU använts till representation, julklappar, lyxmiddagar och champagne. Nu kan gruppen bli återbetalningsskyldig.

Nationernas och friheternas Europa ENF, kan tvingas att betala tillbaka miljonbelopp till EU efter anklagelser om bedrägeri. Gruppen som franska Front National, italienska Lega Nord och österrikiska FPÖ ingår i ska 2016 ha bokfört representationskostnader på nästan fem miljoner kronor. Det framkommer efter att redovisningen granskats av parlamentets budgetkontrollutskott.

De fem EU-miljonerna ska bland annat ha betalat 228 flaskor champagne och dyra middagar. ENF använde även EU-bidrag till att köpa julklappar för 1000 kronor styck till sina över 100 anställda.

I ett utlåtande kräver budgetkontrollutskottet nu att ENF betalar tillbaka pengarna.

”Parlamentet måste begära av Front national och dess allierade att de betalar tillbaka”, rapporterar Dagens Industri.

Parlamentets budgetkontrollutskott inledde granskningen av ENF efter anklagelser om att Front national använt EU-medel för att anställa personer i Frankrike trots att pengarna är öronmärkta för arbete i EU.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!