Heilade på vimmelbild – nu döms mannen för hets | Expo.se

Annons

Heilade på vimmelbild – nu döms mannen för hets

Publicerad 2018-05-29 13:22

Mannen som riskerar dömas för hets mot folkgrupp förnekar att han gör en Hitlerhälsning på bilden.
Aktiv i NMR.

21-årig man gjorde hitlerhälsning på vimmelbild som senare spreds på krogens Facebooksida. Mannen, som är aktiv nazist, döms nu mot sitt nekande för hets mot folkgrupp.

Den 21-årige mannen och en vän till honom fotograferade sig den 7 januari i en fotoautomat inne på en krog i Kiruna. På fotografierna ses mannen och hans vän göra en så kallad hitlerhälsning.

Tre av fotografierna lades senare upp på krogens öppna Facebooksida. När ansvariga upptäckte publiceringen plockades bilderna bort.

21-åringen kunde senare identifieras och döms nu av Gällivare tingsrätt till dagsböter för hets mot folkgrupp. Brottet bedöms av tingsrätten vara ringa.

Aktiv nazist

Mannen, som tidigare är ostraffad, förnekade brott och menade att han gjort en vanlig hälsning.

Samtidigt är han aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, bland annat demonstrerade han med organisationen 1 maj i Boden. Vid tillfället bar 21-åringen en vit skjorta, vilket endast medlemmar får bära vid nazistorganisationen evengemang.

I polisens förundersökning framgår det att han även har setts sätta upp klistermärken för nazistorganisationen runt om i Kiruna.

På en direkt fråga under förhör om han är nazist svarar 21-åringen att han inte är det, utan nationalsocialist - en språklig skillnad som även NMR är noga med att göra eftersom nazism anses vara ett ”nesligt politiskt epitet” för nationalsocialism.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons