Hjälpte Akilov i terror­planerna – samlar återigen in pengar till IS | Expo.se

Hjälpte Akilov i terror­planerna – samlar återigen in pengar till IS

Publicerad 2018-05-16 14:11

Abu Fotima

Bild på "Abu Fotima" från förundersökningen rörande Rakhmat Akilov.

Den person som ska ha hjälpt Rakhmat Akilov i planeringen av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm samlar återigen in pengar till IS. Pengarna riskerar att användas till nya terrordåd. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

”Abo Fotima” var en av de personer som Rakhmat Akilov hade chattkontakt med innan han utförde sitt terrordåd. Enligt förundersökningen var Fotimas identitet okänd.

Svenska Dagbladet avslöjade dock tidigare i år att bakom pseudonymen döljer sig en man i 30-årsåldern från den ryska delrepubliken Dagestan, Arsen Mukhazhirov. Han är internationellt efterlyst av Ryssland via Interpol.

Rakhmat Akilov och Arsen Mukhazhirov hade en frekvent kontakt innan terrorattacken i Stockholm. Den första kontakten dem emellan skedde den 14 mars förra året och den sista bara några timmar innan dådet.

Samlar in pengar

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet samlar Arsen Mukhazhirov återigen in pengar till IS.

– Vi kan se att han gör exakt samma sak som tidigare. Han söker sig till rysktalande IS-sympatisörer utanför IS och ber dem om hjälp att samla in pengar, säger analytikern Joanna Paraszczuk, som följer ryskspråkiga IS-anhängare utomlands, till SvD.

Hon har analyserat Abu Fotimas konton på ryska sociala medier och berättar till tidningen att han sprider vidare ett budskap som kom från en grupp på den sociala medieappen Telegram. Den IS-vänliga gruppen började att skicka budskap den 17 april i år.

– En ny rysktalande pro-IS-kanal började att publicera meddelanden där de efterfrågade donationer och support för ”bröder som går i Allahs väg”, som ”saknade pengar till mat och medicin”, säger Paraszczuk.

Enligt uppgifter till SvD befinner sig Abu Fotima i ett av IS sista fästen i Deir al Zour-provinsen i Syrien.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons