Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Kallade romer för ”totalt skamlösa till sin natur” – döms för hets

Publicerad 2018-05-07 14:43

”Svårt med självbehärskningen”

En 4o-årig man kallade romer ett ”skitfolk” och ”tjuvaktiga” i en öppen Facebook-grupp.  Nu döms han av Göteborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Det var på den omtalade Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”, som brukar benämnas Sveriges största hatgrupp på nätet, som den 40-årige mannen skrev sin kommentar om romer.

Gruppen, som inledningsvis hette ”Stå upp för Peter Springare”, är helt öppen och har i nuläget över 160 000 medlemmar.

40-åringen skrev:

”Zigenare är ett skitfolk dem är världens största lögnhalsar tjuvaktiga som fan är dem plus att dem är totalt skamlösa till sin natur och dem värsta zigenare som finns är faktiskt ungerska zigenare helt klart.”

Nekade till brott

Mannen medgav under rättegången att det var han som skrivit kommentaren, men nekade samtidigt till brott. I sitt försvar hävdade han bland annat att han har svårt med självbehärskningen.

Göteborgs tingsrätt dömer mannen till villkorlig dom och dagsböter på 60 å 50 kr.

Det är inte första gången som kommentarer som lagts ut på gruppen ”Stå upp för Sverige” ses som brottsliga. I februari dömdes till exempel en man för att ha skrivit rasistiskt mot mörkhyade personer och gjort kränkande generaliseringar om araber och judar.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.