Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Nazist åtalas för att misshandlat polis

Publicerad 2018-05-16 12:48

Nordiska motståndsrörelsen, våld mot tjänsteman, förstamajdemonstration Borlänge 2016

En aktivist i Nordiska motståndsrörelsen åtalas för att ha slagit en polis i huvudet med en megafon. Vid tillfället var han beväpnad med en morakniv.

Enligt polisrapporten ska Nordiska motståndsrörelsens aktivister på Medborgarplatsen i december 2017 gått till angrepp när polisen försökte avstyra en misstänkt misshandel.

Enligt åtalet slog den misstänkta 24-åringen en polis i huvudet med en megafon. Slagit var så hårt att megafonen gick sönder och polismannen fick en huvudskada. När 24-åringen greps upptäckte polisen att han var beväpnad med en morakniv.  Nu åtalas han för våld mot tjänsteman och brott mot knivlagen. 

Den nu åtalade NMR-aktivsten är en ledande aktivist i stockholmsområdet och han är sedan tidigare dömd för en rad brott. Förra året dömdes han för våldsamt upplopp i samband med en annan demonstration 2016, också den på Medborgarplatsen, där nazistorganisationen gick till angrepp mot polisen. Sedan tidigare har tio aktivister dömts för den händelsen och fler rättegångar väntar.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.