Nazister fick inte äta pizza – nu trakasseras pizzeria-ägaren | Expo.se

Nazister fick inte äta pizza – nu trakasseras pizzeria-ägaren

Publicerad 2018-05-19 07:38

Pizzeria har fått motta hot efter att de vägrat servera nazister.

Pizzerian Titanic antifascistiska ställningstagande ledde till hotfulla flygblad och falska beställningar.

Efter ett obehagligt besök på första maj fick pizzerian Titanic i Ludvika nog: Inga nazister skulle få service. Sedan dess har de fått uppleva konsekvenserna av att motsätta sig Nordiska motståndsrörelsen.
– Det har påverkat dagskassan, så mycket kan jag säga, säger ägaren Serkan Abika till Expo.

I samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration på första maj fick pizzerian Titanic i Ludvika besök av en provokativ man. Serkan Abika förklarar att han betedde sig illa framför barnfamiljer, vilket fick såväl personal som kunder att känna sig osäkra. Mannen uttryckte sig i termer som ”blatte”.

Efter detta bestämde sig pizzaägaren, i samråd med personalen, för att inte låta personer med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att köpa pizza på Titanic.

– Jag vill inte servera en sådan person. Jag vill inte ha en person som inte förstår sig på mänskliga rättigheter, säger Abika.

Sedan började trakasserierna. Serkan Abika hittade kommentarer på nätet om honom, någon hade sökt på hans bakgrund – vilket han tyckte kändes otäckt. Sedan började pizzerian få beställningar som inte hämtades ut.

– En person hade beställt fyra, fem pizzor. Vi försökte ringa upp honom, men det tutade bara upptaget hela tiden.

Fått stöd

De många falska beställningarna har kostat pizzerian pengar. Abika förklarar att det har ”påverkat dagskassan”, men vill inte gå in på hur mycket pengar det handlar om. Men det har också kommit stöd. Organisationen We are Dalarna startade på torsdagskvällen en insamling för att kompensera för de pengar pizzerian förlorat som följd av trakasserierna.

Målet var att samla in 2 000 kronor. De fick ihop 3 100 kronor. På 18 minuter.

– Det gick så fort att jag inte hann stoppa insamlingen i tid, säger Elias Lodin, en av We are Dalarnas aktivister. Det visar att det finns ett engagemang.

Även om insamlingen är avslutad betyder det inte att We are Dalarnas engagemang är avslutat. Deras budskap är tydligt: Fortsätter trakasserierna kommer även insamlingen att startas upp igen.

– Vi samlar aldrig in pengar annars. Men vi kommer att fortsätta om de fortsätter. Alla kan göra något för att tillsammans hjälpa till mot det här, säger Lodin.

Serkan Abika är tacksam för stödet han har fått.

– Det var många som hjälpte till, och jag är jätteglad för det. Jag vill bara att folk ska vara normala.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons