NMR-aktivist försökte hindra polisingripande | Expo.se

Annons

NMR-aktivist försökte hindra polisingripande

Publicerad 2018-05-22 11:18

Medlem i Nordiska motståndsrörelsen misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Medlem i Nordiska motståndsrörelsen misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten. Bilden är från organisationens förstamajdemonstration i Ludvika.

I samband med att Nordiska motståndsrörelsen höll en demonstration i Jönköping uppstod tumult med polis. Nu åtalas en av nazisterna för att med en filmkamera i högsta hugg pressat sig förbi poliser som försökte ingripa mot en annan aktivist i organisationen.

Den 24 februari anordnade Nordiska motståndsrörelsen, NMR, en demonstration som saknade tillstånd i Jönköping. Efter den avslutats samlades ett 50-tal aktivister i ett parkeringshus, där polisen gjorde ett ingripande mot en person i gruppen som de ville förhöra.

En 23-årige man reagerade på polisingripandet och försökte under hotfulla former stoppa det samtidigt som han filmade händelseförloppet. Polisen befallde honom att backa, vilket han ignorerade och trängde sig förbi polispersonalen.   

Åtalas

Nu väcker åklagaren ett åtal mot 23-åringen för ohörsamhet mot ordningsmakten. I förhör är mannen tystlåten och svarar ”ingen kommentar” på de flesta frågor. Han berättar dock att han saknar förtroende för polisen. Han säger även att han var på plats i egenskap av journalist.

Mannen har sedan åtminstone 2012 varit aktiv i NMR. Han agerar ofta kameraman på organisationen offentliga demonstrationer.

Han är sedan tidigare dömd för ett flertal brott, bland annat hets mot folkgrupp och misshandel.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons