NMR:s slagord om ”vit revolution” granskas | Expo.se

NMR:s slagord om ”vit revolution” granskas

Publicerad 2018-05-10 10:17

Nordiska motståndsrörelsen, förstamajdemonstration, Boden

Polisen granskar om Nordiska motståndsrörelsens slagord "vit revolution, utan pardon" kan utgöra Hets mot folkgrupp.

Nordiska motståndsrörelsens slagord ”Vit revolution utan pardon” i demonstrationståget på första maj i Boden har polisanmälts för hets mot folkgrupp. Polisens presstalesperson Patrik Ström tycker att det finns skäl för åklagare att titta närmare på ärendet. Samtidigt granskar polisen fler misstänkta hatbrott i samband med demonstrationen. 

I Boden den första maj tågade omkring 140 personer från Nordiska motståndsrörelsen genom Boden. Under marschen skanderade aktivister i megafon ”vit revolution” och demonstrationståget svarade ”utan pardon”. 

”Genom detta förfarande menar vi att flera demonstrationsdeltagare - tillsammans och samförstånd - kan ha begått brottet hets mot folkgrupp”, skriver den ideella förningen Juridikfronten i polisanmälan. 

I anmälan identifieras personer som skanderat slagorden. Man uppmanar även polisen att identifiera fler personer i demonstrationståget som skanderade slagorden. 

Brott granskas i efterhand

Polisens presstalespersonen Patrik Ström säger till Expo att de i detta nu granskar dokumentationen från demonstrationen för att utreda om brott begåtts. Han menar att det är troligt att de anmälda slagordet kommer att utredas närmare.

– Det är en sådan sak som är föremål för granskning i efterhand i det vi har dokumenterat. Jag kan inte bekräfta något nu, men jag kan mycket väl tänka mig att detta kommer att utredas.

– Det är klart att detta är ett gränsfall, och ser vi det som ett gränsfall så får en åklagare hjälpa till att titta på det, säger Patrik Ström.

Flera fall av misstänkta hatbrott

Samtidigt utreder polisen ytterligare ett fall av misstänkt hets mot folkgrupp efter att en aktivist misstänks ha gjort en hitlerhälsning i demonstratonståget, något som Norrländska Socialdemokraten var först att rapportera om. 

Redan första maj upprättade polisen själv en anmälan om hets mot folkgrupp då Bo Nilsson, NMR:s toppnamn till valet i Boden, sagt ”hell seger i sitt tal”. ”Hell Seger” är en direktöversättning av ”Sieg heil”. 

Bo Nilsson själv dömdes för hets mot folkgrupp förra året.

Juridikfronten som ligger bakom anmälan om hets mot folkgrupp när det gäller slagordet i demonstrationståget har även JK anmält Nordiska motståndsrörelsens ansvarige-utgivare. Det eftersom de i sina sändningar spridit den misstänkta hets mot folkgrupp som framfördes vid förstamajdemonstrationerna i Ludvika och Boden.

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons