Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Vägrade följa polisens befallning – döms till dagsböter

Publicerad 2018-05-14 14:19

Nordiska motståndsrörelsen demonsterar i Göteborg.

Nordiska motståndsrörelsens aktivister uppträdde våldsamt vid organisationens demonstration i Göteborg 2017.

En person döms för sin inblandning i det tumult som uppstod när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg förra året. Han döms även för våldsamt motstånd för en händelse som skedde i samband med en flygbladsutdelning tidigare i år.

I samband med att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerade i centrala Göteborg den 30 september förra året utbröt sammandrabbningar mellan polis och nazistdemonstranterna. Demonstranterna skrek ”folkförrädare” och ”jävla snutar”. Händelsen uppstod efter att en gruppering i NMR:s tåg försökt gå en annan väg än den polisen anvisat.

Simon Engelin döms nu av Göteborgs tingsrätt för ohörsamhet mot ordningsmakten. Han döms även för våldsamt motstånd efter att han satt sig i motvärn mot polis i samband med att NMR delade ut flygblad i Göteborg tidigare i år. Påföljden blev dagsböter, 50 å 250 kr,

Tidigare dömd

Simon Engelin är en regional ledargestalt i NMR:s så kallade Näste 2, vilket inkluderar länen Västra Götaland och Halland. Han medverkar även återkommande i NMR:s aktivistpodd.

I höstens val kandiderar han för organisationen dels på riksdagslistan och dels till Västra Götaland läns landsting. Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret, bland annat för brott mot knivlagen.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.