Annons

25-åring döms för kommentar om att "blattar är hjärndöda"

Publicerad 2018-06-25 12:54

Polisen kritiseras för hur den utreder hat och rasism på nätet.

Man döms mot sitt nekande för att i en Facebookgrupp skrivit att ”blattar är hjärndöda”. Kallar i förhör inlägget för tomma ord.

Det var i augusti förra året i den öppna Facebookgruppen ”Utvisa alla kriminella invandrare” som den 25-årige mannen skrev:

”Att blattar är hjärndöda är väl ingen nyhet”

Enligt Ystads tingsrätt står det klart att kommentaren var riktad mot ”utlänningar i allmänhet” och dömer mannen till dagsböter 70 å 150 kr för hets mot folkgrupp. Rätten menar att brottet ska bedömas som ringa.

Den 25-årige mannen försvarade kommentaren i förhör med att det var ”tomma ord” som han skrivit ”i frustration” över en artikel om att en våldtäktsdömd person skulle kunna komma att frias i högre instans. En förklaring som enligt rätten inte fråntar 25-åringen det straffrättsliga ansvaret.

Läs mer om hatet på nätet. 


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons