Fängelse för hets på Facebook | Expo.se

Fängelse för hets på Facebook

Publicerad 2018-06-15 14:33

Fängelse för flera fall av hets mot folkgrupp.

68-åring döms till fängelse efter att han gjort sig skyldig till åtta fall av hets mot folkgrupp. I samtliga fall rör det sig om kommentarer som han skrivit i Facebookgrupper.

Den 68-årige mannen har i Facebookgrupper skrivit en stor mängd kommentarer. De har skrivits på den högerextrema nättidningen Fria Tiders Facebookgrupp och den slutna gruppen ”Stoppa Islam”. Det flesta av kommentarerna hetsar mot muslimer som grupp.

Mannen medger att det är från hans konto som hetsen spridits och att han varit inne och skrivit på de aktuella sidorna.

Samtidigt förnekar han brott med hänvisning till att han inte vet om det är han som skrivit just de kommentarer som han stod åtalad för. Han vill dock inte namnge någon annan person som skulle kunnat ha skrivit dem.

Trots att mannen förnekade brott medgav han vid rättegången att han delar de synpunkter som framförts i kommentarerna

Döms till fängelse

Södertälje tingsrätt menar att åklagarens utredning visar att det är osannolikt att det är någon annan än 68-åringen som har skrivit kommentarerna.

Rätten väger även in att mannen i de inledande polisförhören bekräftade att det var han som skrivit inläggen.

Han är sedan tidigare dömd för ett flertal brott. Totalt förekommer han under 14 avsnitt i belastningsregistret. Det handlar bland annat om misshandel, olaga hot, våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman.

Södertälje tingsrätt dömer honom till två månaders fängelse för åtta fall av hets mot folkgrupp.

Läs mer om hatet på nätet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons