Hovrätten fastställer: Fängelse för antijudisk tröja

Publicerad 2018-06-08 15:13

Bilden som lades upp på sociala medier och som mannen nu dömts till fängelse för.

Hovrätten fastställer fängelsedom mot den man som på Facebook lade upp en bild på sig själv i en tröja med ett antisemitiskt budskap. Mannen har en lång bakgrund inom vit makt-miljön.

Annons

Annons

Hovrätten för nedre Norrland fastställde på fredagen domen mot den 36-årige man som i september förra året dömdes för hets mot folkgrupp. Hans döms därmed till en månads fängelse för att han 2016 på sin Facebooksida lagt ut en bild på sig själv i en tröja med den tryckta texten ”Död åt ZOG!”.

ZOG är en förkortning av ”Zionist Occupation Government” (den sionistiska ockupationsregeringen). Förkortningen används av antisemiter för att sprida en av de vanligaste antijudiska konspirationsteorierna, den om en dold judisk sammansvärjning som styr världen.

Mannen förnekade brott och menade att han ”spillt grogg” på sig och då fått låna den aktuella t-shirten. Han uppgav även att han att han inte hade kunskap om vad budskapet på tröjan stod för.

”Svartmålar oss”

Som Expo tidigare har kunnat berätta om har 36-åringen även använt ZOG-begreppet i andra sammanhang. Ungefär samtidigt som han lade ut bilden han nu dömts för så skrev han på sociala medier, apropå en demonstration med Nordiska motståndsrörelsen:

”… expo samarbetar med expressen för att svartmålar oss nationella fast vi inget ont har gjort, fast vad kan man förvänta sig av ZOG lakejer som vet att ALLT NMR SÄGER ÄR RÄTT! ni kan aldrig tysta oss från sanningen!”

Återfallit i brott

Att rätten valde att döma honom till fängelse och inte dagsböter är kopplat till att han återfallit i brott. Han är sedan tidigare dömd för bland annat för hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd och vapenbrott.

Mannen har sedan åtminstone tidigt 2000-tal varit aktiv inom vit makt-miljön, bland annat som medlem i Nationalsocialistisk front. Under en period var han även ansvarig utgivare för ett nazistiskt skivbolag. Under senare tid har han medverkat på demonstrationer anordnade av Nordiska motståndsrörelsen.

Bakom anmälan om ZOG-bilden står den ideella föreningen Juridikfronten.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.