Kravaller i London efter fängslandet av antimuslimsk profil | Expo.se

Kravaller i London efter fängslandet av antimuslimsk profil

Publicerad 2018-06-11 13:12

Tommy Robinson på en antimuslimsk counterjihad-demonstration i Danmark 2011. Han är återigen i hetluften. Efter att han fängslats för domstolstrots har våldsamma protester utbrutit i London.

Det blev våldsamt i lördags när tusentals  demonstranter från en rad olika organisationer samlades i London för att protestera mot att den högerextrema profilen Tommy Robinson fängslats. Projektiler kastades mot polisen vid eventet där bland annat den nederländska antimuslimska politikern Geert Wilders höll tal. 

På demonstrationen på lördagen i London hölls flera tal. Talare var bland annat Kevin Carrol, medgrundare till den våldsamma och antimuslimska organisationen English Defence Leauge , EDL, den nederländska politikern Geert Wilders och Raheem Kassan, redaktör för Brietbarts Londonavdelning. Flera organisationer medverkade vid protesterna, bland dem UKIP, rapporterar Hope Not Hate.

Anledningen till demonstrationen är att den tidigare ledaren för EDL Stephen Yaxley-Lennon – alias Tommy Robinson – fängslats. Robinson dömdes förra året för domstolstrots och fick en villkorlig dom efter att han filmat åtalade personer under en rättsprocess. När Robinson i år igen filmade och direktsände en domstolsprocess dömdes han till 13 månaders fängelse. 

I Storbritannien kan det vara olagligt att direktsända från rättegångar eftersom man menar att det kan påverka juryn. 

Våldsamma demonstrationer

Efter domen mot Robinson har flera demonstrationer hållits med kravet om att han ska friges. I lördags urartade demonstrationen i kravaller. Rökbomber och föremål kastades mot polisen och flera personer greps, rapporterar The Guardian. 

Efter domen mot Robinson har han i högerextrema kretsar blivit en symbol för hur deras åsikter censureras. Det trots att lagen i Storbritannien kring bevakning av rättsprocesser funnits länge och även gäller till exempel eteblerade medier.  

Protester i Sverige

Högerextrema grupper runt om i världen har protesterat och krävt att Tommy Robinsson friges, så även i Sverige. Sverigedemokraten och andre vice talmannen i riksdagen, Björn Söder, har riktat en fråga till utrikesminister Margot Wallström ifall hon kommer ta upp gripandet av Robinson med Storbrittanien:

”Omständigheterna kring gripandet av Robinson framstår därför som så anmärkningsvärda att händelsen förtjänar genomlysning för att säkerställa hur rättsstatens principer efterlevs av Storbritannien.”, skriver Söder i sin skriftliga fråga. 

Margot Wallström skriver i sitt svar:

”Vi ser ingen anledning att ifrågasätta brittiska rättsvårdande instansers tillämpning av brittisk lag, som vi kan utgå från står i överensstämmelse med internationella åtaganden om mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet.” rapporterar Expressen.

”Politisk fånge”

Även den högerextrema aktivistgruppen Nordisk ungdom har reagerat på domen och genomförde en aktion i Stockholm i slutet av maj för att visa sitt stöd för Robinson. På en banderoll kallades Storbritannien för en polisstat och Tommy Robinson för en politisk fånge.  

Fallet har också fått stor uppmärksamhet i högerextrema alternativmedier. I en krönika av Mohammed Omar på Sverigedemokraternas tidning Samtiden kallas Robinson för ”De utsattas röst”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons