Man skrek ”jävla muslimer, åk hem” åt två kvinnor

Publicerad 2018-06-18 12:34

En kraftigt berusad man attackerade en mamma och dotter. Han skrek ”jävla muslimer, åk hem”, ”ni är fiender” och ”horor” till kvinnorna. Nu döms mannen av Göteborgs tingsrätt till dagsböter och skadestånd.

Det var på kvällen den 20 maj förra året som två kvinnor, mor och dotter, oprovocerat blev påhoppade och attackerade av en berusad 48-årig man. Händelsen skedde vid Frölunda torg, i sydvästra Göteborg.

Enligt åtalet puttade mannen den yngre kvinnan och skrek ”Jävla muslimer, åk hem. Ni har tagit våra pengar. Ni är fiender. Horor” och liknande tillmälen.  Uttalandena har bekräftats av såväl de utsatta kvinnorna som andra vittnen på plats.

Mannen omhändertogs av ordningsvakter. Han uppträdde så pass våldsamt att han försågs med handfängsel. När polisen anlände skrek 48-åringen bland annat ”Sieg Heil” och ”jävla muslimer”, enligt polisens eget PM från händelsen.

Tidigare dömd

Göteborgs tingsrätt dömde mannen för ofredande, förolämpning hets mot folkgrupp, ringa brott, till dagsböter på 80 å 50 kr och 5000 kr i skadestånd vardera till de attackerade kvinnorna.

Mannen har i förhör nekat till brott eftersom han menar att han inte har något minne från händelsen. Han förekommer sedan tidigare under åtta avsnitt i belastningsregistret, bland annat för våldsamt upplopp, skadegörelse, narkotikabrott och misshandel.

Enligt domen har händelsen påverkat de båda kvinnorna som känner rädsla och oro för sin säkerhet.   

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här