Nazistisk terrorgrupp planerade mord på politiker och polis

Publicerad 2018-06-18 12:19

National Action vid en demonstration i Darlington.

Medlemmar i en förbjuden nazistisk organisation i Storbritannien åtalas för mordplaner på en parlamentsledamot. Samtidigt varnar den brittiska inrikesministern för ett ökat terrorhot i landet från den högerextrema miljön.

Annons

Annons

Sex män, som anklagas för att tillhöra den förbjudna organisationen National Action, står åtalade. På rättegångens första dag i onsdags erkände den 23-årige mannen Jack Renshaw att han förberett att mörda parlamentsledamoten Rosie Cooper med en machete. Han erkände även att han hotat att mörda polisen Victoria Henderson efter att hon utrett honom för sexualbrott mot barn, rapporterar The Guardian. 

Renshaws plan ska ha varit att mörda Cooper, ta gisslan och kräva att Henderson skulle tillkallas till platsen för att då även mörda även henne.

Fick okej av ledaren

Enligt åklagaren sanktionerades terrorplanen av Christopher Lythgoe, som pekas ut som gruppens ledare. Han nekar till brott, men står medåtalad, misstänkt för att uppmuntrat Renshaw i tron att attentatet skulle genomföras.

Planen avslöjades av Robbie Mullen som varit medlem i National Action, NA. Efter att han hört om terrorplanerna kontaktade han den antirasistiska organisationen Hope not Hate . Han vittnade även i rättegången om National Actions ideologi.

”Gruppen vill befria den vita mannen” och är emot ”judar, svarta, asisater, alla icke vita”, sa han och berättade att NA vill ”få bort dem med vilka medel som helst”. 

Den högerextrema hotbilden ökar

Mullen berättade under rättegången att gruppen fortsatt varit aktiv efter att den förbjöds 2016. En av anledningarna till att organisationen förbjöds var att den hyllat mordet på parlamentsledamoten Jo Cox. Förutom Jack Renshaw och Christopher Lythgoe står ytterligare fyra män åtalade för att varit fortsatt aktiva i National Action trots förbudet.

I veckan varnade den brittiska inrikesministern Sajid Javid för ett ökat terrorhot från högerextrema grupper, samtidigt som han presenterade en motstrategi mot terrorism. Han menade att det största hotet utgörs av islamistisk terrorism, men att de både miljöerna ”är mer lika än vad de själva troligtvis vill tro”.

Enligt en rapport från regeringen har fyra terrorattacker genomförts av så kallade ensamvargar med en högerextrem agenda under de senaste fem åren. 2017 stoppades fyra planerade terrordåd, rapporterar AFP.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.