Nazistisk terrorgrupp planerade mord på politiker och polis | Expo.se

Nazistisk terrorgrupp planerade mord på politiker och polis

Publicerad 2018-06-18 12:19

National Action vid en demonstration i Darlington.

Medlemmar i en förbjuden nazistisk organisation i Storbritannien åtalas för mordplaner på en parlamentsledamot. Samtidigt varnar den brittiska inrikesministern för ett ökat terrorhot i landet från den högerextrema miljön.

Sex män, som anklagas för att tillhöra den förbjudna organisationen National Action, står åtalade. På rättegångens första dag i onsdags erkände den 23-årige mannen Jack Renshaw att han förberett att mörda parlamentsledamoten Rosie Cooper med en machete. Han erkände även att han hotat att mörda polisen Victoria Henderson efter att hon utrett honom för sexualbrott mot barn, rapporterar The Guardian. 

Renshaws plan ska ha varit att mörda Cooper, ta gisslan och kräva att Henderson skulle tillkallas till platsen för att då även mörda även henne.

Fick okej av ledaren

Enligt åklagaren sanktionerades terrorplanen av Christopher Lythgoe, som pekas ut som gruppens ledare. Han nekar till brott, men står medåtalad, misstänkt för att uppmuntrat Renshaw i tron att attentatet skulle genomföras.

Planen avslöjades av Robbie Mullen som varit medlem i National Action, NA. Efter att han hört om terrorplanerna kontaktade han den antirasistiska organisationen Hope not Hate . Han vittnade även i rättegången om National Actions ideologi.

”Gruppen vill befria den vita mannen” och är emot ”judar, svarta, asisater, alla icke vita”, sa han och berättade att NA vill ”få bort dem med vilka medel som helst”. 

Den högerextrema hotbilden ökar

Mullen berättade under rättegången att gruppen fortsatt varit aktiv efter att den förbjöds 2016. En av anledningarna till att organisationen förbjöds var att den hyllat mordet på parlamentsledamoten Jo Cox. Förutom Jack Renshaw och Christopher Lythgoe står ytterligare fyra män åtalade för att varit fortsatt aktiva i National Action trots förbudet.

I veckan varnade den brittiska inrikesministern Sajid Javid för ett ökat terrorhot från högerextrema grupper, samtidigt som han presenterade en motstrategi mot terrorism. Han menade att det största hotet utgörs av islamistisk terrorism, men att de både miljöerna ”är mer lika än vad de själva troligtvis vill tro”.

Enligt en rapport från regeringen har fyra terrorattacker genomförts av så kallade ensamvargar med en högerextrem agenda under de senaste fem åren. 2017 stoppades fyra planerade terrordåd, rapporterar AFP.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons