Annons

Slovenska valet: SDS största parti med stöd från Orbán

Publicerad 2018-06-04 13:14

Janez Janša ledare för SDS stod som vinnare i helgens val i Slovenien.

Janez Janša, ledare för SDS, står som vinnare vid helgens val i Slovenien.

Det nationalistiska partiet Slovenska demokratiska partiet (SDS) står som segrare i Sloveniens val. Partiet blev största parti med 25 procent av rösterna. SDS – som bedrev sin valkampanj med stöd av Ungerns ledare Viktor Orbán – ser samtidigt ut att få svårt att finna koalitionspartners.

Det nationalistiska och främlingsfientliga partiet SDS blev det största partiet vid helgens parlamentsval i Slovenien. Partiet, som leds av 59-årige Janez Janša, fick 25 procent av rösterna, rapporterar TT-AFP-Reuters.

SDS har därmed nästan dubbelt så stort stöd som näst största parti, den tidigare komikern Marjan Šarecs anti-etablissemangsrörelse LMS, som fick 12,7 procent. Socialdemokraterna blev tredje största parti med 10 procent.

Valet tidigarelades efter att premiärminister Miroslav Cerar i mars valde att avgå efter strejker inom den offentliga sektorn och interna slitningar i regeringskoalitionen. Hans parti Moderna centerpartiet (SMC) fick nu 9,7 procent.

Anti-invandring

SDS bedrev en valrörelse med fokus på minskad invandring. Grannlandets premiärminister Viktor Orbán (Fidesz) var en del av SDS:s valkampanj. Den ungerska ledaren deltog bland annat på ett SDS-konvent.

Enligt Dagens Industri ska slovenska medier ha rapporterat om att Janez Janšas kampanj fått ekonomiskt stöd från Ungern. Ungerska mediebolag ska enligt de uppgifterna ha investerat stora summor i en tv-kanal och tidning där SDS är delägare.

Svårt att bygga allianser

Enligt flera bedömare blir det en utmaning för Janez Janša att försöka bilda en koalitionsregering, då flera andra partier antytt att de inte är intresserade av vara en del av en allians med SDS.

Det är därmed inte klart om Janez Janša i slutänden blir landets premiärminister, en post han tidigare haft mellan 2004–2008 och 2012–2013, rapporterar AP enligt SVT.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons