Fem anhållna - skrek "sieg heil" och "Adolf Hitler" | Expo.se

Fem anhållna - skrek "sieg heil" och "Adolf Hitler"

Publicerad 2018-07-07 09:11

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Almedalen 6 juli 2018 för att sedan avsluta med ett torgmöte.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen närvaro under Almedalsveckan har skapat oro och lett till ett flertal incidenter.

Almedalen 2018

En grupp nazister gick under fredagsnatten runt i centrala Visby och skanderade nazistiska slagord. Polisen har gripit fem personer som nu anhållna misstänkta för hets mot folkgrupp och skadegörelse.

Klockan 00.26 natten mot lördagen fick polisen larm om att en grupp nazister drog omkring i centrala Visby, där Almedalsveckan pågår, och skanderade slagord som ”sieg heil” och ”Adolf Hitler”.

– Vid halv ett fick vi samtal om en grupp individer som går runt i Visby och skanderar, heilar, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen, till Expo.

De fem nazisterna greps och anhölls vid femtiden på lördagsmorgonen av jouråklagare. De misstänkta förhördes under natten. Mats Eriksson kan dock i nuläget inte säga något om vad förhören har givit för resultat.

Hets mot folkgrupp

Det handlar om två fall av hets mot folkgrupp, enligt Expressen. Dels ska nazisterna ha skrikit ”sieg heil” mellan Hamnplan och Donners plats och dels vid ett senare tillfälle enligt vittnesuppgifter till polisen ha skrikit samma nazistiska slagord åt fyra kvinnor.

Händelseförloppet statade vid Expressens valscen.  

– De har vält tidningsbord och förstört tidningar och liknande vid Expressens tält. En patrull följer efter det individerna och griper fem av dem, säger Mats Eriksson.

Även en konstinstallation på Hamnplan förstördes under natten, den händelsen rubriceras som skadegörelse – där finns det dock inga misstänkta i nuläget.

Fler gripanden

Samtidigt har personer pekats ut och fler gripanden kan komma. Det gäller samma brottsrubriceringar som för de fem häktade, hets mot folkgrupp och skadegörelse.

– Vi jobbar med att hitta ytterligare misstänkta, med hjälp av bevakningsfilmer och andra vittnesuppgifter, säger Mats Eriksson.

Stökigt i Almedalen

Nordiska motståndsrörelsen har kraftsamlat inför årets Almedalsvecka. Det är över 100 nazister från hela norden på plats. Bland dem finns personer dömda för mord, kvinnomisshandel och andra våldsbrott.

Oro och våld har följt nazistorganisationens spår i Almedalen. På sociala medier har besökare i Visby vittnat om hur de attackerats såväl verbalt som fysiskt av nazisterna.


Skärmdump från en film där en nazist ses stjäla en prideflagga framför ögonen på polisen. Filmed lades upp  på den antirasistiska organisationen We are Dalarnas facebooksida.

På torsdagen uppstod till exempel tumult vid Vänskapsförbundet Sverige-Israels tältplats och på onsdagen blev journalisten Camilla Wagner puttad till marken. Den senare händelsen utreds som misshandel med hatbrottsmotiv, enligt Expressen. Vid tillfället bar Wagner en prideflagga. En 23-årig aktivist i NMR greps och senare anhölls för attacken.

Region Gotland har även polisanmält skadegörelse mot de regnbågsflaggor som vajat på ringmurens torn. Polisens närvaro på Almedalen har ifrågasatts av många som inte känner att de har kontroll på situationen. Mats Erikssson vänder sig mot den beskrivningen.

– Vi har jättemycket folk på plats. Men vi kan inte vara överallt hela tiden. Vi gör verkligen vårt bästa med närvaro och synlighet. Vi var snabbt på plats och vi kunde gripa fem personer. Men vi tittar alltid på vad vi kan göra bättre, naturligtvis, säger Mats Eriksson. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons