Aktivister i Nordisk ungdom åtalas för flera aktioner | Expo.se

Aktivister i Nordisk ungdom åtalas för flera aktioner

Publicerad 2018-08-09 12:56

Nordisk ungdom

Aktivister i den högerextrema organisationen Nordisk ungdom åtalas för en bengalattack mot sittstrejkande flyktingar, en aktion mot Aftonbladet och för att ha ställt sig i vägen för Prideparaden i Stockholm.

13 aktivister i Nordisk ungdom har åtalats för en aktion mot pridefestivalen i Stockholm 2017. Samtliga misstänks för störande av allmän sammankomst och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Den högerextrema organisationen Nordisk ungdom ställde sig i vägen för prideparaden. Syftet med blockaden var enligt åtalet att ”kränka deltagarna i pridetåget på grundet av deras sexuella läggning”. Aktivister ska ha skrikit ”skydda barnen från pervofestivalen”. 

Samtidigt åtalas organisationens talesperson Fredrik Haugen för brott mot ordningslagen för en annan aktion mot Aftonbladet. Aktivister hade samlats utan tillstånd utanför tidningens redaktion med plakat som pekade ut tidningens journalister som ”moderna Stasi-agenter”.

Kastade bengal mot sittstrejkande flyktingar

Ytterligare en aktivist i Nordisk ungdom misstänks för misshandel i samband med ytterligare en aktion från organisationen. Det var 2017 som aktivister i Nordisk ungdom angrep afghanska ensamkommande flyktingbarn som genomdrev en sittprotest i centrala Stockholm. Den misstänkta 21-åriga aktivisten kastade in en bengal (fyrverkeripjäs) mot de protesterande. En person fick brännskador på foten.

Rättegångarna mot aktivisterna väntas inledas i slutet av augusti och i oktober.

I en kommentar till åtalen skriver Nordisk ungdom att motgångarna ”stärker vår tro på att vi behöver en förändring och det kommer endast att stärka vår kämparglöd”. 

Nordisk ungdom är en liten högerextrem och utpräglat homofobisk organisation som profilerat sig på aktioner mot hbtq-organisationer och som de senaste åren genomfört aktioner i samband med Pride. Gruppen har även uppmärksammats för hembesök hos publicister och angrepp mot asylboenden.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons