Judar i Berlin uppmanas hålla låg profil efter trakasserier | Expo.se

Annons

Judar i Berlin uppmanas hålla låg profil efter trakasserier

Publicerad 2018-08-10 14:42

På ett halvår har tyska myndigheter registrerat 80 antisemitiska hatbrott i Berlin. Det utgör en femtedel av alla antisemitiska brott som registrerats i Tyskland under perioden. En överhängande majoritet av brotten kopplas till den högerextrema miljön.

Den judiska minoriteten i Berlin upplever en allt mer utsatt situation. Läget upplevs som så allvarligt att Berlins judiska samfund uppmanar sina medlemmar att hålla en låg profil. Judar som bör kippa rekommenderas att gömma den under en keps. Halsband med davidsstjärnan uppmanas att placeras under t-shirten.

Ny kartläggning över hatbrotten

Nyligen släppte tyska myndigheter sina siffror över antisemtiska hatbrott som registrerats under det första halvåret 2018. Det rör sig om totalt 401 händelser. 80 av dessa har inträffat i Berlin 

Majoriteten av hatbrotten mot judar i Berlin kommer från högerextrema miljön, 62 av 80. Det visar siffrorna som först publicerades i tidningen Tagesspiegel. Åtta hatbrott har motiverats av ”utländsk ideologi”. Begreppet syftar till attacker mot judar som begåtts av migranter som drivs av ett hat till Israel, rapporterar Deutche Welle. Tre av brotten betecknas som motiverade av ”religiös ideologi”. Tre brott har bedömts ha vänstermotiv. En del brott kopplas inte till någon specifik ideologi. 

En anledning till att så många antisemitiska hatbrott centreras till den tyska huvudstaden är att extrema sociala rörelser och organisationer är mycket aktiva där. En annan förklaring enligt Sigmount A. Königsberg från Berlins judiska samfund är att det judiska samfundet i Berlin har en bra dialog med polisen som blivit bättre på att identifiera antisemitism, rapporterar Deutsche Welle

Königsbergs uppfattning är samtidigt att muslimska extremister stått för en större andel av de antisemitiska attackerna än vad som framgår av myndighetens siffror. Förklaringen till det är polisens sätt att registrera. Till Deutche Welle ger Königsberg ett exempel.  När en salafistisk grupp demonstrerade 2016 och flera demonstranter gjorde Hitlerhälsningar, så registrerades det som högerextrema brott. 

Tyska myndigheter uppger till Deutsche Welle att de är medvetna att det finns ett problem och de ser över sitt sätt att klassificera hatbrotten.

Stort mörkertal

Mörkertalet över hur många judar som trakasserats på grund av sin identitet är troligtvis stort. Klart är att den högerextrema miljön i Tyskland är aktiv. Bara 2018 första halvår har 7693 brott kopplats till högerextremism, 374 av dom handlade om våldsbrott.

I tisdags varnade Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann för att högerextremister börjat genomföra militärliknande patrulleringar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons