Man åtalas för Hitlerhyllningar, antisemitism och afrofobi

Publicerad 2018-08-23 11:23

Polisen kritiseras för hur den utreder hat och rasism på nätet.

En 47-årig man misstänks för hets mot folkgrupp efter att han på den ryska sociala mediesajten VK spridit en rad grova rasistiska inlägg och hyllningar till nazismen.

Åtalet gäller 23 inlägg som den 47-årige mannen från Östhammars kommun spridit på VK. Flera inlägg innehåller grovt antisemitiska stereotyper och antijudiska nidbilder. Han har även spridit uttalanden av Adolf Hitler och bilder på hakkors.

Andra inlägg är afrofobiska, där mord på svarta hyllas. Han har även enligt åtalet spridit rasistiska myter om att afrikaner har låg intelligens.

Försvarar sina inlägg

I förhör försvarar 47-åringen sina publiceringar innehållande antisemitiska påståenden om att judar styr ”bankväsendet” och inlägg om att han inte gillar svarta som han menar inte ska få bo i ”vårt land”.

Han säger även att ”Hitler ville öppna ögonen för världen angående judarna, sionisterna och eliten”.

Förnekar brott

Samtidigt förnekar 47-årigen att han gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Han säger i förhör att han kan förstå att det ”uppfattas så” men att det inte var så han ville att det skulle uppfattas.

Mannen åtalas vid Uppsala tingsrätt. Datum för huvudförhandlingen är ännu inte satt.

 


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.