SD-kandidat delade rasistisk låt

Publicerad 2018-08-20 11:24

Valet 2018

Sverigedemokraternas toppnamn Elisabeth Peterson i Växjö har länkat till den högerextrema artisten Kiwi och låten ”svenskar är vita”. Till Aftonbladet säger hon att man behöver vara ”född svensk” för att vara svensk. Något som Sverigedemokraterna menar bryter mot deras definition av ”öppen svenskhet”.

”Svenskar är vita och landet är vårt” sjunger artisten Kiwi. I februari i år spred Elisabeth Peterson, som i valet är SD:s andranamn på listorna till Växjös kommunfullmäktige, låten på Facebook, rapporter Aftonbladet.

Artisten som hon delade är populär inom den svenska vit makt-miljön och medverkade bland annat på den rasideologiska föreningen Det Fria Sveriges sommarfest i juli i år. På tillställningen fanns flera rasistiska organisationer närvarande bland annat Nordisk ungdom och Nordisk alternativhöger, men även vit makt-förlagen Logik och Midgård Records. Det sistnämnda förlaget saluför Kiwis musik.

Bryter mot ”nolltoleransen”

När Elisabeth Peterson får frågor om varför hon spridit låten av Aftonbladets reporter vill hon inte kommentera det, men hon säger att för henne är man svensk endast om man är ”född svensk” och har ”svenska föräldrar”. En idé som rimmar väl med den rasideologiska miljön, men inte med Sverigedemokraterna som har myntat begreppet ”öppet svenskhet”, som i teorin innebär att vem som helst ska kunna bli svensk. Dock måste flera uppsatta kriterier först uppnås. Partiet menar även att det är svårare för invandrare från vissa länder att leva upp till partiets kriterier för svenskhet.

Sverigedemokraterna har både lokalt och genom partitoppen Mattias Karlsson tagit avstånd från Petersons uttalande. Mattias Karlsson uppger till P4 Kronoberg att en internutredning inletts. Han vill inte föregå utredningen, men säger att den som inte ställer sig bakom partiets princip om öppen svenskhet kan inte vara medlem eller företräda partiet.

Ge en gåva till Expo

Tycker du att Expo gör ett viktigt jobb? Vill du att vi ska fortsätta granska extremhögern och andra som sprider rasism i samhället? Stötta oss gärna. Pengarna går till mer research, granskande journalistik och utbildning – mer antirasism till fler.