Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Sällskap pepparsprayade av nazister – dom i hovrätten

Publicerad 2018-09-20 10:15

Knogjärn kopplat till aktivist i Nordiska motståndsrörelsen.

När polisen visiterade en av NMR-aktivisterna fann de ett knogjärn gömt i hans underkläder.

Hovrätten fastställde domen mot de två aktivister från Nordiska motståndsrörelsen som oprovocerat attackerade ett sällskap i centrala Stockholm.

Det var natten mot den 21 maj förra året som ett sällskap promenerade i centrala Stockholm när de oprovocerat attackerades av två aktivister, 19 och 28 år, från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

28-åringen dömdes i september förra året i tingsrätten för misshandel efter att han sprutat pepparspray mot sällskapet. Han döms även för ringa vapenbrott på grund av pepparsprayen.

Knogjärn i underkläderna

Dessutom fann polisen vid visitering att han gömt ett knogjärn i sina underkläder. För det döms han för brott mot knivlagen och andra farliga föremål.

Efter händelsen med pepparsprayen kontaktade sällskapet polisen och följde efter de två aktivisterna från Nordiska motståndsrörelsen. I anslutning till det riktade 19-åringen hot mot dem.

Hovätten fastställer dom

Påföljden i tingsrätten för 28-åringen blev villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Han dömdes även att betala skadestånd till de två som fick pepparspray i ansiktet. 19-åringen dömdes till dagsböter och skadestånd för olaga hot.

De båda överklagade domen och på tisdagen meddelade Svea hovrätt sitt beslut. Hovrätten fastställer domen mot 28-åringen. 19-åringen fick dagsboten nedsatt och undslipper skadestånd.

28-åringen är gruppchef för Nordiska motståndsrörelsen i Eskilstuna. Även 19-åringen är hemmahörande i Eskilstuna och aktivist i nazistorganisationen.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.