Ytterligare åtal efter homofobisk aktion | Expo.se

Ytterligare åtal efter homofobisk aktion

Publicerad 2018-09-21 12:56

Flera omhändertagna efter protest mot Prideparaden

Nu åtalas ytterligare en person från Nordisk ungdom efter att med en homofobisk banderoll ha ställt sig i vägen för Pridetåget i Stockholm 2017.

En 28-årig aktivist i Nordisk ungdom har åtalats för att ha stört Prideparaden. 

Det var under pride sommaren 2017 i Stockholm som aktivister i den högerextrema organisationen Nordisk ungdom ställde sig i vägen för Pridetåget med en banderoll med budskapet:

”Skydda barnen från pervofestivalen”.

Den nu åtalade 28-åringen misstänks för störande av allmän sammankomst och ohörsamhet mot ordningsmakten. 

Aktivister har tidigare dömts

För ett par veckor sedan hölls en rättegång mot 12 andra aktivister för delaktighet i samma händelse. Samtliga dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten. De friades dock av en oenig tingsrätt från åtalspunkten störande av allmän sammankomst. Tingsrätten menade att Pridetåget inte är att anse som allmän sammankomst. 

Nordisk ungdom är en liten högerextrem och utpräglat homofobisk organisation som profilerat sig med aktioner mot hbtq-rättigheter. NU har de senaste åren genomfört aktioner i samband med Pride.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons