Ytterligare åtal efter homofobisk aktion

Publicerad 2018-09-21 12:56

Flera omhändertagna efter protest mot Prideparaden

Nu åtalas ytterligare en person från Nordisk ungdom efter att med en homofobisk banderoll ha ställt sig i vägen för Pridetåget i Stockholm 2017.

En 28-årig aktivist i Nordisk ungdom har åtalats för att ha stört Prideparaden. 

Det var under pride sommaren 2017 i Stockholm som aktivister i den högerextrema organisationen Nordisk ungdom ställde sig i vägen för Pridetåget med en banderoll med budskapet:

”Skydda barnen från pervofestivalen”.

Den nu åtalade 28-åringen misstänks för störande av allmän sammankomst och ohörsamhet mot ordningsmakten. 

Aktivister har tidigare dömts

För ett par veckor sedan hölls en rättegång mot 12 andra aktivister för delaktighet i samma händelse. Samtliga dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten. De friades dock av en oenig tingsrätt från åtalspunkten störande av allmän sammankomst. Tingsrätten menade att Pridetåget inte är att anse som allmän sammankomst. 

Nordisk ungdom är en liten högerextrem och utpräglat homofobisk organisation som profilerat sig med aktioner mot hbtq-rättigheter. NU har de senaste åren genomfört aktioner i samband med Pride.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!