Högerextrem grupp avslöjad - planerade terrordåd mot politiker och flyktingar | Expo.se

Högerextrem grupp avslöjad - planerade terrordåd mot politiker och flyktingar

Publicerad 2018-10-02 11:21

Högerextrema demonstrationer i Chemnitz.

Flera högerextrema sammankomster har hållits i Chemnitz. Nu har polis gripit personer som misstänks för att ha planerat terrordåd i regionen.

Tysk polis grep på måndagen sex högerextremister. De misstänks för att ha ingått i en grupp baserad i Chemnitz som planerat terrordåd mot migranter, politiker och tjänstemän. En majoritet av de misstänkta var aktiva i attackerna mot migranter som skedde i staden tidigare i år, uppger åklagaren.

Runt 100 poliser slog på måndagen till mot flera personer i området runt Chemnitz i östra Tyskland. Sex personer mellan 20 och 30 år greps.

De misstänkta anklagas för att ha bildat en terrorgrupp under namnet Revolution Chemnitz. Enligt polisen ska gruppen ha planerat att utföra terrordåd på Tysklands återföreningsdag den 3 oktober, rapporterar Reuters.

Enligt vad flera medier rapporterar så misstänks gruppen ha planerat dåd mot migranter, politiker, tjänstemän och politiska motståndare.

Tidigare attacker

Polisen uppger att ytterligare en misstänkt häktades den 14 september. Fem av de sex nu gripna ska samma dag ha misshandlat personer med utländsk bakgrund i Chemnitz. Den attacken uppges ha varit en del i förberedelsen för kommande terrordåd.

”Baserat på den information vi har hittills ingår de misstänkta i huligan-, skinnskalle- och nynazistiska scenen i Chemnitz och de anser själva att de är ledande personer inom den högerextremistiska scenen i Sachsen”, sa åklagaren i ett uttalande.

Kravallerna i Chemnitz

I slutet av augusti utbröt kravaller i Chemnitz efter att en tysk man knivmördats. Den misstänkte förövaren är en person som sökt asyl i landet.

Högerextrema och rasistiska demonstrationer, liksom motdemonstrationer har under de senaste månaderna avlöst varandra. Företrädare för högerpopulistiska Alternativ för Tyskland har demonstrerat sida vid sida med den antimuslimska rörelsen Pegida och kända nazister.

Händelserna har splittrat regeringen

Våldet i Chemnitz har satt djupa spår inom det politiska livet och hotade under en period att leda till att förbundskansler Angela Merkels koalitionsregering skulle falla.

Kontroversen började med att chefen för underrättelsetjänsten, Hans-Georg Maassen, gjorde ett uttalande där han tonade ned det högerextrema våldet. Uttalanden som splittrade koalitionsregeringen.

De tre regeringspartierna kom i mitten av september fram till en kompromiss som innebar att Maassen erbjöds en annan post än den han inehaft inom underrättelsetjänsten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons