Ta judehatet på allvar | Expo.se
Analys

Ta judehatet på allvar

Publicerad 2018-10-29 12:21

Anders Dalsbro

Dödsskjutningarna i synagogan i Pittsburgh i helgen visar återigen att extremhögerns våldskapital och konspirationsteorier inte får negligeras. Det är en ideologi som utgör ett hot mot de grupper och individer som den pekar ut som fiender och ”icke önskvärda”. Men det är också ett hot mot hela det öppna demokratiska samhället.

Det är med stor sorg vi återigen tvingas konstatera att högerextremismen är en mördarideologi som fortsätter att skörda offer.

På lördagen dödades elva personer och sex skadades när en synagoga i Pittsburgh utsattes för vad som måste betraktas som ett terrordåd.

Den misstänkte bakom dådet, den 46-årige Robert Bowers, hade innan skjutningarna spridit antisemitiska konspirationsteorier och gjort antijudiska utspel på nätet.

I tider när minoritetsgrupper tvingas leva under rädsla för sina liv blir två saker centrala. För det första måste samhällen sluta samman och solidariskt ställa sig bakom de som utsätts.

För det andra måste vi ta den fara som rasistiska konspirationsteorier utgör på allvar, oavsett om det är högerextremister eller militanta islamister som sprider dem. Och avsett om det är en militant sekt eller en folkvald politker som hetsar. 

Historien har om och om igen visat oss att gärningsmän som begår antisemitiska och andra rasistiska dåd finner stöd för sina handlingar i rasistiska ideologiers hat och hets.  

Nyligen fick en fritidspolitiker med judiskt påbrå i Lund sitt hem nedbränt. Hen hade dessförinnan utsatts för antisemitiska trakasserier. Ytterligare en judisk person i Lund hade innan det dådet utsatts för en liknande händelse.

Vi vet inte vem eller vilka som ligger bakom dåden i Lund. Men det råder ingen tvekan om att det är en tydlig signal att vi även i Sverige måste ta till krafttag mot antisemitismen.

Dödsskjutningarna i Pittsburgh är en attack mot hela samhället. Antisemitism och annan rasism är ett gift som sliter sönder samhällen, ställer människor mot varandra och i slutändan utgör ett dödshot. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons