Hetsdömd: ”Hitler ville öppna ögonen för världen angående judarna” | Expo.se

Hetsdömd: ”Hitler ville öppna ögonen för världen angående judarna”

Publicerad 2018-11-21 14:34

Man döms för att ha spridit stora mängder av nazistisk propaganda med antijudiskt innehåll på den ryska sociala medieplattformen VK.

En 48-årig man döms för att vid 22 tillfällen på det ryska sociala mediet VK hetsat mot judar och svarta.  Flera av inläggen är hyllningar till Adolf Hitler och nazismen. ”Hitler ville öppna ögonen för världen angående judarna”, säger mannen som förklaring.

Uppsala tingsrätt meddelade på måndagen att en 48-årig man döms för hets mot folkgrupp. Han har via den ryska motsvarigheten till Facebook, VK, spridit en stor mängd antisemitiska och afrofobiska inlägg. Tingsrätten konstaterar i domen att flera av inläggen är att betrakta som grovt rasistiska.

Totalt åtalades mannen för hets mot folkgrupp i 23 fall. Han friades dock från en av åtalspunkterna.

Eftersom mannen tidigare är ostraffad och inte tros vara i riskzonen att återfalla i brott döms han till villkorlig dom och dagsböter. Hade fängelse istället valts, så hade det samlade straffvärdet för brotten varit fem månaders fängelse.

Nazism, judehat och afrofobi

En majoritet av inläggen som mannen fälls för hetsar mot judar. Det handlar bland annat om citat som uppges komma från Adolf Hitler, memer där judar framställs som råttor och judekarikatyrer.

Andra inlägg är grovt afrofobiska, bland annat ett där det hävdas att svarta ”har en intelligenskvot som understiger gränsen för vad som är en utvecklingsstörning”.

48-åringen förnekar i förhör brott, men erkänner gärningen.

I förhör svarade han bland annat om sin antisemitism att ”judar, sionisterna, eliten som styr bankväsendet har ställt till mycket” och att ”Hitler ville öppna ögonen för världen angående judarna”.

Polisen frågade i förhöret varför 48-åringen postat inläggen. Han svarade att det var för att sprida sina idéer och ventilera sina åsikter.

Bakom polisanmälan mot mannen står den ideella föreningen Näthatsgranskaren.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons