Tumult vid högerextrema protester i Belgien | Expo.se

Tumult vid högerextrema protester i Belgien

Publicerad 2018-12-17 13:13

Det belgiska partiet Vlaams Belangs flagga

Bakom protesterna stod det högerextrema partiet Vlaams Belang.

Det utbröt oroligheter i Bryssel på söndagen, i samband med att tusentals personer demonstrerade mot att Belgien undertecknat FN:s migrationsavtal. Samtidigt finns en risk att avtalet kan fälla den sittande regeringen.

Flera medier uppger att demonstranterna samlade runt 5 500 personer och att minst 90 personer har gripits i samband med sammandrabbningar med polis. Tårgas och vattenkanoner användes för att skingra demonstranterna efter att de kastat föremål och fyrverkeripjäser.

Bakom protesterna stod det lilla separatistiska och högerextrema partiet Vlaams Belang, rapporterar The Guardian. De samlades för att protestera mot att regeringen beslutat att underteckna FN:s globala migrationsramverk, som slöts på ett möte i Marrakech i Marocko för en dryg vecka sedan.

Avtalet är inte bindande utan består av politiska åtaganden och åtgärder som stater kan genomföra. Syftet uppges vara att förbättra samarbete kring internationell migration. I många länder, inklusive Sverige, har avtalet kritiserats av bland annat extremhögern för att uppmuntra till migration.

Regeringskris

Synen på migrationsavtalet riskerar att leda till en politisk kris i Belgien. Det nationalistiska partiet Ny-flamländska alliansen, N-VA, som är landets största parti, har motsatt sig avtalet och lämnat regeringssamarbetet.

Migrationsavtalet drevs igenom med stöd av oppositionspartier. Men efter att N-VA lämnat regeringen leder nu premiärministern och partiledaren för liberala Mouvement Réformateur, Charles Michel, en minoritetsregering.

Under söndagens demonstration krävdes Charles Michels avgång och flera partier har lyft frågan om en förtroendeomröstning.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons